Ce sa faci in eventualitatea producerii unui atac terorist: sfaturi de la experti in securitate si travel
Recentul atac terrorist de la Manchester a reaprins teama cand vine vorba de calatorii in afara tarii. Daca sunteti un turist pe picior de plecare, atunci ar fi bine sa tineti cont de o serie de sfaturi venite din partea expertilor in securitate si travel.
„Sunt tintite cluburi, sali de concerte, targuri, piete publice pentru ca atentatul sa aiba vizibilitate. Iar acestea nu sunt impotriva turistilor, asa cum s-a intamplat in Egipt sau Tunisia, ci impotriva localnicilor. Organizatiile teroriste din trecut, ETA, IRA, Luptatorii pentru Eliberarea Palestinei, organizau atentate teroriste fara victime, tinta lor era sa demonstreze ca pot produce teroare, nu sa produca victime in randul cetatenilor. In schimb, Al Quaida si ISIS tocmai asta isi propun, sa produca victime cat mai multe, fara a avea un scop anume, ci la intamplare. Mesajul pe care vor sa il transmita, practic, este ca Occidentul in general nu mai este sigur“, spune Hari Bucur, expert in securitate nationala, citat de Mediafax.
Daca cetatenii unui stat care a trecut printr-o asemenea experienta iau in calcul si riscurile unui atentat atunci cand isi planifica vacanta, nu sunt foarte multi romani care s-au lasat influentati de aceste evenimente. „Cam 10% dintre romani pun intrebari despre siguranta, despre pericol de producere a atentatelor. Majoritatea deja a luat o hotarare in momentul in care vin intr-o agentie de turism, stiu unde vor sa mearga, si-au facut o impresie si decid singuri. Daca suntem turisti intr-o zona unde consideram ca e un risc mai ridicat de atentat terorist, e bine in primul rand sa evitam zonele foarte aglomerate, sa evitam zonele unde au loc evenimente cu foarte multi oameni, e bine sa evitam sa calatorim noaptea in zone mai putin centrale“, a spus pentru sursa mentionata si Ciprian Enea, cunoscut consultant in turism. Turistii romani stiu ca e greu de spus daca exista in Europa tari sigure in ceea ce priveste terorismul. „In ceea ce priveste Europa, preferintele au ramas aceleasi. Vedem in continuare numar mare de turisti romani care se duc in Franta, in Marea Britanie, se duc in Germania. Nu cred ca turismul european depinde de acest fel de a starni teroare al diferitelor organizatii“, mai spune Ciprian Enea.
„Probabilitatea ca un cetatean european sa fie ranit intr-un atentat terorist este mai mica decat aceea de a fi ranit de o caramida cazuta dintr-un bloc. Deci, noi, ca cetateni, practic nu avem cum sa ne punem la adapost in mod special, pentru ca asta ar insemna, eventual, sa nu mai iesim deloc din casa. In plus, numarul teroristilor sinucigasi este extrem de mic, deci a nu ne mai duce la concerte, a nu mai merge in excursii, a nu mai iesi din casa ar fi absurd. Totul tine de hazard, iar probabilitatea producerii unui astfel de eveniment echivaleaza cu probabilitatea producerii unui accident aviatic“, a explicat Hari Bucur.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomanda romanilor care vor pleca in urmatoarea perioada in strainatate „sa isi procure un ghid de calatorie pentru destinatia aleasa, sa se informeze asupra situatiei de securitate din zona, sa acceseze periodic pagina web a MAE - rubricile Sfaturi de calatorie si Vize si servicii consulare, sa verifice si informatiile altor institutii ale statului, precum Politia sau Politia de Frontiera, dar si informatii furnizate de autoritatile tarii in care doreste sa se deplaseze“. De asemenea, SRI, recomanda romanilor care vor pleca in vacanta sa fie foarte atenti la informarile care sunt emise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), si la alertele de calatorie care pot prevesti producerea unor evenimente periculoase. „Recomandam tuturor turistilor sa intre pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe pentru a vedea care sunt regulile de calatorie in tara pe care vor sa o viziteze, sa resprecte recomandarile MAE, sa se informeze cu privire la gradul de alerta terorista, sa evite locurile aglomerate si sa evite deplasarea in tarile cu grad ridicat de alerta terorista", a precizat biroul de presa al SRI. SRI ne invata si cum trebuie sa reactionam in cazul unui atac terorist. „In cazul producerii unui atac cu bomba, sa nu intri in panica, sa incerci sa iti pastrezi calmul si sa ramai pe loc. Daca esti ranit, opreste hemoragia, prin folosirea unor articole de imbracaminte. Nu atinge instalatii (fire, tevi etc.) care sunt la locul exploziei sau in vecinatatea acestuia, iar daca ai cunostintele necesare, acorda primul ajutor ranitilor“.
In ceea ce priveste Romania ca destinatie de vacanta, niveltul de alerta terorita se mentione la albastru precaut. Cu toate astea, Ministerul Afacerilor Interne a inasprit masurile de securitate pentru concerte.