Monarch, una dintre cele mai mari companii aeriene independente din Marea Britanie, are baza pe Aeroportul Luton. Este o companie low-cost care opereaza zboruri interne, dar si curse regulate catre destinatii din Mediterana, Insulele Canare, Cipru, Egipt, Grecia si Turcia, cu servicii suplimentare charter in Europa, Statele Unite ale Americii, Caraibe, India si Africa.
 
Compania poseda alte baze si in Birmingham, Gatwick si Manchester. Este cea mai veche companie aeriana din Marea Britanie care nu si-a schimbat numele initial. Are in jur de 2070 de angajati.
 
În primele zile de existenta, compania a avut doar doua avioane. Astazi, flota dispune de 32 de aeronave care, in fiecare an, transporta peste sase milioane de pasageri in peste 100 de destinatii din intreaga lume. Marcile cu care opereaza in prezent sunt: Airbus A300-600R (4 aparate), Airbus A320-200 (7 aparate), Airbus A321-200 (16 aparate), Airbus A330-200 (2 aparate), Boeing 757-200 (3 aparate).
 
Monarch Airlines a fost infiintata pe 5 iunie 1967 de fostul grup britanic Eagle International Airlines. A inceput operatiunile efective pe 5 aprilie 1968, cu un zbor charter de la Luton spre Madrid, folosind un turbopropulsor 175 Bristol Britannia 300 de la Caledonian Airways. In al doilea an de existenta, compania ajunsese la performanta de a transporta 250.000 de pasageri intr-o perioada de numai 12 luni, folosind o flota de sase Britannias.
 
Monarch intrat in era "jet" in 1971, cand a achizitionat trei Boeing-uri 720Bs la mana a doua de la Northwest Airlines pentru 1 milion de dolari fiecare. Pana in 1976, Monarch a trecut in totalitate la o flota jet in urma vanzarii aeronavelor Britannia companiei aeriene grecesti Afrek.
 
Istoria sa a continuat fara turbulente, astfel ca in anul 2005 compania a ajuns la primul Boeing 767, care a permis extinderea retelei de rute. La 12 iulie 2012, Monarch a anuntat ca va achizitiona doua B737-300 de la Aurela Airlines si Small Planet Airlines, precum si doua B737-400 de la Air Explore si Air Italy, pentru a putea oferi zboruri suplimentare in  sezonul de varf, in Marea Britanie.
 
In prezent, Monarch Airlines opereaza in Europa, Africa, Asia si America de Nord. In Spania, compania ofera zboruri catre Alicante, Almería, Lanzarote, Barcelona, Fuerteventura, Ibiza, Las Palmas de Gran Canaria, Málaga, Minorca, Palma de Mallorca, Tenerife, iar in Italia - Milano, Roma, Venetia, Verona, in Grecia - Corfu si  Heraklion (doar  sezonal), in Turcia - Antalya, Bodrum, Dalaman (tot sezonal).
 
Monarch nu opereaza din Romania.

Politica bagaje Monarch

Bagajul de mana
 
Fiecare pasager are dreptul la un singur bagaj de mana de 10 kg si care sa nu depaseasca dimensiunile 56 cm x 45 cm x 25 cm.
 
Bagajul de cala
 
Fiecare pasager are dreptul la maxim de 20 kg (dupa plata taxelor aferente), indiferent de numarul de bagaje. De exemplu, in cazul in care un pasager are 3 genti, greutatea totala nu trebuie sa depaseasca 20 kg, in caz contrar fiind aplicate taxe pentru excedent de bagaj. Membrii Vantage Silver/Gold pot transporta pana la maxim de 30 kg.
 
Pasagerii care calatoresc cu un copil pot lua inca 10 kg in plus fata de cele 20 permise. Nu este acceptata o geanta care cantareste mai mult de 32 kg. Carucioarele vor fi transportate in cala aeronavei, gratuit. In cabina, poate fi luat un scaun de masina care poate fi asezat pe un loc rezervat.
 
Transport copii
Din pacate, compania nu accepta minori neinsotiti. Orice copil sub 16 ani trebuie sa fie insotit de un adult cu varsta de peste 16 ani. Monarch nu ofera servicii de escorta.
 
Transport animale
Compania permite transportul de animale contra unei taxe, din toate aeroporturile Regatului Unit, mai putin din Londra Gatwick si Manchester. Animalele sunt transportate in cala aeronavei. Acestea nu sunt permise in cabina. Monarch nu permite transportul de animalele de companie in zilele de sambata si duminica.
 
Compania asigura serviciul de check-in online.

Zboruri disponibile Monarch

Puteți să rezervați biletul catre destinația dorită, apăsând butonul de rezervare din dreapta fiecărui zbor sau folosind formularul de rezervare bilet.