Un lac de lava a fost descoperit in Antarctica

Un lac de lava a fost descoperit in Antarctica

Un lac cu lava, aflat in mijlocul unui vulcan, a fost descoperit in Antarctica. Oamenii de stiinta au profitat de o zi senina, in care norii nu acopereau insula Saunders pentru a observa din satelit vulcanul din varful Muntelui Michael. Acestia au descoperit ca in craterul vulcanului se afla un lac din lava.

Descoperirea unui lac de lava reprezinta un evenimnent destul de rar in lumea stiintifica, pana in prezent au fost descoperite doar opt astfel de lacuri, cel de pe insula Saunders fiind inclus.

In mod obisnuit, insula Saunders, aflata in Marea Weddel, este acoperita de nori, fapt care impiedica observatiile din satelit asupra acesteia. Totusi, profitand de conditii meteo favorabile, cercetatorii de la British Antarctic Survey (BAS) au reusit sa descopere lacul de lava format in craterul muntelui Michael. Masuratorile initiale arata ca lacul are intre 90 si 215 metri in diametru, iar lava din interiorul acestuia are temperaturi ce variaza intre 989 si 1.279 grade Celsius, noteaza descopera.ro, care citeaza Live Science.

Autoarea principala a studiului, dr. Danielle Gray de la University College London, in care este consemnata aceasta descoperire, a declarat ca insula Saunders, din lantul de Insule Sandwich care face parte din Teritoriul Antarctic Britanic, este foarte greu de explorat de catre un echipaj uman, de aceea a fost nevoie de imaginile din satelit. „A fost vizitat foarte rar la baza (n.r Muntele Michael) si nimeni nu a ajuns in varf”, a mai explicat aceasta.

In mod normal, atunci cand vulcanii erup, ei formeaza lacuri temporare de lava, dar acestea se racesc cu timpul, de obicei in decursul a cateva zile sau saptamani. In cele opt cazuri care sfideaza aceasta regula, geologii au teoretizat ca se intalnesc anumite conditii speciale care ar putea permite lavei sa isi pastreze forma lichida. Astfel, o teorie de lucru este aceea conform careia gazele vulcanice sunt cele care creeaza conditiile termice ideale pentru aparitia acestui fenomen.

Alex Burton-Johnson, un geolog al British Antarctic Survey si co-autor al studiului, a declarat ca urmatorul pas in studierea fenomenului este reprezentat de trimiterea unei drone care sa fotografieze de aproape lacul de lava, dar, din pacate, o astfel de actiune are nevoie de ani inainte de a fi dusa la indeplinire.

„Problema principala este reprezentata de faptul ca Insulele Sandwich sunt foarte izolate, astfel ca traficul maritim in preajma lor este foarte restrans”, explica dr. Burton-Johnson. „Asa ca nu exista foarte multe oportunitati ca o ambarcatiune folosita pentru cercetare sa se afle in zona”, a mai adaugat acesta.