Scandinavian Airlines

"Relaxati-va, ajungem la timp! Cea mai punctuala companie din Europa" este deviza SAS.
 
SAS Scandinavian Airlines este principalul transportator aerian al Danemarcei, Norvegiei si Suediei, precum si cea mai mare companie aeriana din Scandinavia.
 
Parte a grupului SAS, cu sediul pe Aeroportul Stockholm Arlanda (ARN) in Sigtuna, Suedia, compania aeriana opereaza cu 198 de aeronave pe 176 de destinatii din peste 30 de tari. Hub-ul principal este Aeroportul Copenhaga. Hub-uri ceva mai mici exista, de asemenea, la Oslo, Gardermoen si Aeroportul Stockholm-Arlanda.
 
Flota SAS consta in aeronave Airbus A319, A321, A330 si A340, Boeing 737Classic si Next Generation, Bombardier CRJ900, McDonnell Douglas MD-82 si MD-87. Este membru fondator al Star Alliance. Compania are sediul central in Arlanda, in apropiere de Stockholm, Suedia.
 
SAS a fost infiintata in 1946 ca un consortiu de companii aeriene nationale din Danemarca, Norvegia si Suedia format din Det Danske Luftfartselskab's, Svensk Interkontinental Lufttrafik's si Det Norske Luftfartselskap. Cooperarea europeana si interna a inceput doi ani mai tarziu si, in 1951, companiile aeriene au fuzionat pentru a crea SAS.
 
SAS apartine celor mai inovatori si moderni operatori. In anii '60 a fost prima companie aeriana din lume care a inceput zborurile catre Polul Nord - scurtand calatoria catre Japonia de la 52 de ore la 32 de ore. Totodata, este unul dintre primii operatori care a introdus o clasa economica si primul care a introdus o aeronava pro-ecologica.
 
In 2004, Scandinavian Airlines System (SAS) a fost impartita in patru companii, SAS Scandinavian Airlines Sverige AB, SAS Scandinavian Airlines Danmark AS, SAS Braathens AS si SAS Scandinavian International AS. SAS Braathens a fost redenumita SAS Scandinavian Airlines Norge AS in 2007. In octombrie 2009, cele patru companii au fost din nou unite intr-o singura societate, SAS Scandinavian System AB.
 
Prin aparitia tot mai multor low-cost-uri si prin scaderea tarifelor in Scandinavia, afacerea a inceput sa inregistreze pierderi. Pentru a fi din nou profitabila, compania aeriana a trebuit sa isi revizuiasca costurile. Intr-o prima etapa, linia a vandut pachete de actiuni altor companii, cum ar fi IMC si Spanair, si a inceput sa-si restructureze operatiunile.
 
Compania deserveste 130 de orase din toata Scandinavia, Europa, America de Nord si Asia. Dintre acestea enumeram: Copenhagen, Oslo, Stockholm, Helsinki, Gothenburg, Stavanger, Trondheim, Londra, Paris, New York, San Francisco  si Tokyo.
 
Din Romania, SAS opereaza curse directe din Bucuresti (Otopeni) spre Copenhaga, iar de aici spre majoritatea oraselor din tarile scandinave.

Politica bagaje Scandinavian Airlines

Economy Class
 
Carry-on: Free of charge (45 linear inches (115cm)/ 17.6 lbs (8kgs))
1st checked bag: Free of charge (62 linear inches (158cm) / 50 lbs (23kgs))
2nd checked bag: $65 ( between Europe/USA) $40 (Europe & Scandinavia) $25 (Domestic Danemark, Norway, Sweden) (62 linear inches (158cm) / 50 lbs (23kgs))
 
Premium Economy Class
 
Carry-on: Free of charge (45 linear inches (115cm) / 17.6 lbs (8kgs))
1st checked bag: Free of charge (62 linear inches (158cm) / 50 lbs (23kgs))
2nd checked bag: Free of charge (62 linear inches (158cm) / 50 lbs (23kgs))
 
Business Class
 
Carry-on: Free of charge (45 linear inches (115cm) / 17.6 lbs (8kgs))
1st checked bag: Free of charge (62 linear inches (158cm) / 70 lbs (32kgs))
 2nd checked bag: Free of charge (62 linear inches (158cm) / 70 lbs (32kgs))
 
Transport copii
Serviciul de insotire minori este obligatoriu pentru copiii cu varste intre 5 si 12 ani neimpliniti care calatoresc neinsotiti. Pentru minorii neinsotiti cu varste intre 12 si 15 ani serviciul este optional si poate fi solcitat de catre parinte sau tutore.
Deoarece numarul de minori niensotiti pe un zbor este limitat, serviciul trebuie solicitat la momentul efectuarii rezervarii.
Pentru zborurile domestice din interiorul Suediei sau Danemarca se aplica un tarif special pentru minor neinsotit fara sa se mai adauge alte taxe. Pentru zborurile internationale se aplica o taxa de 40 euro/zbor.
 
Transport animale
Pe zborurile operate de SAS pasagerii pot transporta in cabina catei sau pisici de mici dimensiuni, care sa nu depaseasca 8 kg inclusiv containerul in care e transportat. Dimensiunea maxima a custii/containerului nu trebuie este de 40x25x23 cm. 
 
Pe aeronavele tip A330 si A340 animale de companie in cabina de pasageri sunt acceptate numai pe locuri specifice si numai in Economy Extra si Economy Class. Animalul de companie si containerul sunt considerate bagaj de mana, nu se mai accepta alt bagaj. Taxa exte calculata ca excedent de bagaj.
 
O procedura speciala se aplica pentru animalele de companie ce sosesc pe aeroprtul Seattle Seatac. Acestea nu mai sunt permise in zona controlului de pasapoarte. Un agent SAS va va astepta la avion, va prelua animalul si vi-l va preda dupa vama si control pasapoarte.
 
Animalele de companie pot fi transportate la cala. Containerul poate fi procurat de la birourile SAS din aeroporturi sau de la magazine specializate. Daca pasagerii aduc propriul container acesta trebuie sa respecte regulamantul IATA.
Pentru transportul animalelor de companie fie in cabina de pasageri fie la cala se achita o taxa suplimentara.
 
Compania asigura serviciul check-in online.

Zboruri disponibile Scandinavian Airlines

Puteți să rezervați biletul catre destinația dorită, apăsând butonul de rezervare din dreapta fiecărui zbor sau folosind formularul de rezervare bilet.

Bucuresti, Romania Aalborg, Danemarca
Bucuresti, Romania Aarhus, Danemarca
Bucuresti, Romania Copenhaga, Danemarca
Bucuresti, Romania Sonderborg, Danemarca
Bucuresti, Romania Oulu, Finlanda
Bucuresti, Romania Turku, Finlanda
Bucuresti, Romania Reykjavik, Islanda
Bucuresti, Romania Bergen, Norvegia
Bucuresti, Romania Haugesund, Norvegia
Bucuresti, Romania Kristiansand, Norvegia
Bucuresti, Romania Oslo, Norvegia
Bucuresti, Romania Stockholm, Suedia