Tot mai multi turisti opteaza pentru vacante in arii protejate
Un studiu realizat in cinci parcuri naturale din Muntii Carpati arata ca 42 de milioane de euro s-ar putea strange in plus la bugetul statului daca turismul din Muntii Carpati ar fi promovat si stimulat de autoritati.
Zonele nu duc lipsa de turisti in niciun anotimp, insa numarul lor ar putea creste daca ariile protejate ar avea parte de o infrastructura si de servicii mai bune, arata un studiu recent. Un studiu realizat in Croatia confirma ca exista o suma suplimentara de pana la 24 - 32% din pret pe care vizitatorii sunt dispusi sa o plateasca pentru hoteluri amplasate in zone de padure si ca peisajul este un factor decisiv in alegerea hotelului.
Ariile protejate au un potential urias de dezvoltare pe zona turistica. Insa pentru a genera venituri constante e nevoie de investitii pentru imbunatatirea infrastructurii, protejarea biodiversitatii, amenajarii refugiilor si a cabanelor, intretinerea traseelor montane etc. Daca este administrat intr-o maniera sustenabila, turismul din cele cinci parcuri pilot poate genera inca 2,626 miliarde de euro in urmatorii 25 de ani. Cheltuielile de vizitare pe tarife de intrare, deplasare, cazare si suveniruri pot avea un impact economic important la scara locala si nationala. In 2010, de exemplu, Parcul Natural Apuseni a generat venituri directe de 34.000 de euro, in principal, din plata tarifelor de vizitare.