Topul celor mai sacre locuri din lume: povestile fascinante ale destinatiilor turistice incarcate de spiritualitate

Topul celor mai sacre locuri din lume: povestile fascinante ale destinatiilor turistice incarcate de spiritualitate

De-a lungul mileniilor, oamenii au creat pe pamant lacasuri ale zeilor, ale credintei si meditatiei. Incarcatura energetica sau macar zestrea culturala si spirituala a acestor locuri atrag sute de mii de turisti an de an, fie ei credinciosi pelerini sau doar curiosi exploratori. Aceste destinatii sacre au, dupa unii, adevarate zacaminte energetice pozitive. Oricum ar fi, aceste locuri pastreaza mistere si amintesc de istoria scrisa sau nescrisa a umanitatii. Iata cateva dintre cele mai bune locuri pentru a medita, a restabili si a va descoperi partea spirituala, potrivit unui top realizat de The Independent.

Camino de Santiago, Spania  

Pelerinii au urmat Calea Sfantului Iacov la Santiago de Compostela, deoarece in jurul secolului al IX-lea ramasitele apostolului au fost gasite aici, intr-un mormant pierdut de mult timp. Pentru o plimbare sacra exista Camino Frances, ce presupune o excursie de 780 de kilometri de la Saint-Jean-Pied-de-Port din Franta pana la Santiago. Pentru un pelerinaj mai linistit, incercati Caminho Portugués, care incepe la Lisabona, sau Camino Inglés, care incepe la portul galician Ferrol.

Insula Pastelui  

Insula Pastelui (sau Rapa Nui) este o insula polineziana din sud-estul Oceanului Pacific, aflata in cel mai sud-estic punct al triunghiului polinezian. Teritoriu special al statului Chile, anexat in 1888, Insula Pastelui este faimoasa pentru cele 887 de statui monumentale, denumite moai, statui create de catre primii locuitori ai insulei.   Cel putin 50 dintre acestea stau inca in picioare, impasibile, unele dintre ele privind oceanul. Acesti monoliti, extrem de inalti si care cantaresc cateva tone, pastreaza un mister inca neelucidat. Nu s-a descoperit deocamdata cum poporul Rapa Nui a carat statuile din cariera de roca vulcanica aflata in mijlocul insulei pana pe coasta insulei, aflata la aproximativ 25 de kilometri departare.

Mauna Kea, Hawaii, USA  

Mauna Kea este un vulcan inactiv din insulele Hawaii, unul din cei cinci vulcani care formeaza insula Hawaii. Pu'u Wekiu, unul din numeroasele conuri de pe platoul varfului, este cel mai inalt punct din statul Hawaii la 4.205 metri. In limba hawaiiana, „Mauna Kea“ inseamna „muntele alb“.    Pentru hawaiienii nativi, Mauna Kea nu este pur si simplu un vulcan - este cordonul ombilical care leaga tara de zei. Se apropie cu siguranta de ceruri: acest monstru de pe insula Big se ridica la 4,207 metri deasupra nivelului marii si masurata de la baza sa pe podeaua oceanului are o inaltime mai mare de 10.000 metri.

Muntele Kailash (Muntele de cristal), Tibet  

Muntele Kailash este un varf din muntii Himalaya, situat la granita dintre Tibet si Nepal. Muntele este un loc sacru de pelerinaj in patru religii asiatice, hinduism, budism, jainism si bön (samanismul tibetan), deoarece este considerat lacasul zeilor:   In hinduism, muntele este considerat casa zeului Shiva; in budism, muntele este considerat casa lui Buddha Demchok; in jainism, muntele este considerat locul unde Tirthankara Rishabha a atins moksa (eliberarea); iar in bön, muntele este considerat sursa magiei si a energiei spirituale.   Pelerinii pornesc intr-o calatorie lunga pe platoul tibetan pentru a finaliza un kora, un pelerinaj circular in jurul muntelui. Se spune ca efectul unui kora este acela de a elibera karma rea, daca este facut o singura data, in timp ce 108 kora duce la o iluminare completa. Traseul insumeaza 52 de kilometri.

Lourdes, Franta  

Inca de la varsta de 14 ani, Bernadette Soubirous a avut o viziune despre Fecioara Maria in 1858, iar micul oras din Lourdes, situat la poalele Pirenei, a devenit o afacere de succes. Peste 200 de milioane de persoane l-au vizitat inca din anii '60. Sanctuarul cuprinde in prezent numeroase capele si biserici, Pestera Aparitiilor (unde a aparut Fecioara) si 17 bai unde pelerinii se pot scufunda in apele vindecatoare. Pana in prezent, Biroul de Observari Medicale din Lourdes a recunoscut in mod oficial 69 de cazuri ca fiind miracole. 

Ierusalimul vechi, Israel  

Unul dintre cele mai vechi orase ale lumii, Ierusalimul, a fost atacat, asediat, distrus si reconstruit de mai multe ori de-a lungul mileniilor. El continua sa fie sacru pentru cele trei mari religii monoteiste: iudaismul, crestinismul si islamul. Admirati moscheea de pe Muntele Templului, urmariti pelerinii evrei impingand kvitlach-ul in crapaturile Zidului de Vest si urmati Via Dolorosa – „calea suferintei“ – drumul despre care se spune ca este calea pe care a calatorit Iisus la rastignirea sa.

Varanasi, India 
 

Raul Ganges este cea mai sacra parte a Indiei; atat de venerata incat a devenit prima entitate non-umana din tara care beneficiaza de aceleasi drepturi legale ca o persoana. Varanasi, pe malul stang al Gangelui din statul Uttar Pradesh, este unul dintre cele mai sfinte tirthas - locuri de trecere spirituala care permit oamenilor sa acceseze divinitatea. Milioane de hindusi vin aici sa se imbaieze, sa se roage si sa moara.

Cape Reinga, Noua Zeelanda  

Cape Reinga, situat la nordul extrem al Insulei de Nord, este unul dintre cele mai spirituale locuri ale populatiei Maori. Este locul unde se spune ca sufletele decedatilor coboara in lumea de dincolo.

Avebury, UK  


Avebury este un monument neolitic format din trei cercuri de piatra, in jurul satului Avebury din Wiltshire, aflat in sud-vestul Angliei. Unic printre monumentele megalitice, Avebury contine cel mai mare cerc de piatra din Europa si este unul dintre cele mai bine cunoscute locuri preistorice din Marea Britanie. Este atat o atractie turistica cat si un loc de importanta religioasa a paganilor contemporani. Scopul sau original este necunoscut, desi arheologii cred ca a fost cel mai probabil utilizat pentru o anumita forma de ritual sau ceremonie. Monumentul Avebury a fost o parte a unui peisaj preistoric mai mare care continea mai multe monumente vechi din apropiere, inclusiv West Kennet Long Barrow si Silbury Hill. Daca sunteti interesat de peisajele antice, atunci porniti de-a lungul raului Ridgeway, care incepe aici si se spune ca este cel mai vechi drum al tarii.

sursa: adevarul.ro