Si in Israel exista un Stonehenge, insa este greu de observat de la sol

Si in Israel exista un Stonehenge, insa este greu de observat de la sol

Acest monument megalitic, ce infatiseaza cercuri concentrice de piatra si un tumul in centru, cu toate ca pare impunator atunci cand este vazut de la o inaltime mare, este greu de observat de la sol.

Inaltimea acestor pietre masoara doar 182 de cm, doar tumulul din centru avand o inaltime mai mare. Localizat in mijlocul unei zone pustii din zona Golan Heights, ocupata de Israel (o regiune din Levant), acest monument a fost ignorat timp de secole intregi si a fost descoperit de catre arheologii israelieni doar dupa ce teritoriul a fost luat de sub dominatia Siriei, in anul 1967.


Sirienii l-au numit Rujm el-Hiri, iar in ebraica acesta poarta denumirea de Gilgal Refaim, ce inseamna roata lui Refaim, Refaim reprezentand o rasa antica de giganti, mentionati in Biblie, care se spresupune ca au trait in Israelul Epocii de Fier. Cuvantul Refaim in limba ebraica moderna inseamna fantome sau spirite. Aceasta referire la giganti a fost influentata de catre dimensiunile sale, cercul avand un diametru de peste 160 de metri. De asemenea, este un mister si de catre cine a fost construit si de ce.

In componenta acestui monument intra pietre mari de bazalt, iar in interior se afla inca 4 cercuri concentrice de dimensiuni mai mici, fiecare din ce in ce mai subtire.  Peretii cercurilor sunt conectati cu ajutorul unor pietre mai mici, asezate neregulat, dar perpendiculate cu acestia. Tumulul are o inaltime de aproximativ 5 metri si este cel mai inalt element al acestei structuri. Se estimeaza ca Rujm el-Hir contine mai mult de 40.000 de tone de pietre.

Rujm el-Hir este datat in anul 3000 i.e.n., ceea ce il face contemporan cu Stonehenge, tocmai de aceea este utilizata si denumirea de Stonegenge-ul din Levant. Nu exista nicio dovada cu privire la cine a construit acest monument si care a fost motivul pentru care acesta a aparut. In teorie, acesta ar putea reprezenta un calendar astronomic. Se crede ca  in anul 3000 i.e.n., in timpul celei mai lungi zile din an, primele raze ale soarelui atingeau poarta de nord-est. Cu toate acestea, aliniamentul nu era perfect, ceea ce indica o lipsa a unor cunostiinte precise sau o lipsa a instrumentelor arhitecturale precise. O alta teorie sustine ca Rujm el-Hiri este un mormant, cu toate ca nu au fost descoperite ramasite umane.