Secretul scandinav din India

In India exista nu doar o "felie" din Franta, orasul Pondicherry, ci si una din Danemarca: Tranquebar. Nu multi turisti stiu asta, asa ca orasul isi traieste mai departe existenta sa molcoma, in ritmul valurilor marii.

Situat pe malul golfului Bengal, in sudul Indiei, orasul era numit de localnici, in trecut, Tharangambadi, care in limba lor inseamna "tinutul unde valurile canta", arata BBC.

La inceputul secolului XVII, cand in zona au venit danezi, acestora li s-a parut imposibil sa pronunte numele orasului, asa ca l-au modificat pe gustul lor. A rezultat Tranquebar.

In anii 1600, Danemarca era cu ochii pe aceasta zona pentru piperul si nucsoara produse aici. Primele nave daneze au inceput sa soseasca in 1620. Regele Raghunatha Nayak a incheiat o pact comercial cu danezii, ocazie cu care le-a dat "in chirie" orasul. La acea vreme, danezii plateau 3.111 rupii pe an.

De-a lungul vremii, orasul a ajuns si in mainile britanicilor. In 1845, danezii l-au vandut britanicilor pentru suma de 1,25 de milioane de rupii, aproximativ 14.400 de lire sterline. Insa cata vreme orasul a avut steagul Danemarcei, pur si simplu a inflorit. Si azi patreaza urmele gloriei de atunci.

De la satul tipic indian, Tharangambadi, devenit Tranquebar, s-a transformat intr-un veritabil oras danez, inconjurat de ziduri si cu o fortareata puternica pe coasta.

Unul dintre primele lucruri pe care danezii l-au facut cand au calcat pe acest pamant indian a fost sa construiasca o fortareata impozanta, Dansborg, aceasta devenind centrul negotului. La apogeul existentei orasului, aici se gasea al doilea cel mai mare castel danez din lume, dupa Kronborg, cunoscut si ca Elsinore, decorul lui Shakespeare pentru "Hamlet".

Au adus cu ei si protestantismul, iar ulterior au tiparit Biblii chiar aici.

Desi orasul de 24.000 de oameni este cunoscut, oficial, ca Tamil, este evident trecutul sau danez. Principala intrare in oras se face prin Landporten, o poarta care este parte din zidul construit de jur imprejurul orasului. Este vopsita in alb, iar pe ea se afla insemnele regale daneze.

In vremuri trecute, strazile se numeau "Kongensgade" (nume dat de danezi ce inseamna "Strada regeui"), dupa care "King Street" (care inseamna acelasi lucru, dar in engleza). Strada inca exista in oras. La fel si cladirile coloniale impozante, care fac nota discordanta cu casele mici ale indienilor.

Indienii mai pastreaza inca ceva din vremurile apuse: scolile sunt conduse de biserici, asa cum se intampla in vremea cand danezii erau aici.

In muzeul din fortareata, se pastreaza si acum actul prin care orasul a fost vandut de danezi britanicilor, harti vechi ale asezarii si o colectie de vase in miniatura, cele cu care danezii au sosit prima oara in Tranquebar.

Cei care ajung in oras, vad ca parti din zid sunt restaurate. De aceste lucrari nu se ocupa municipalitatea, oificialitatile locale, ci chiar o asociatie din Danemarca, tara inca puternic atasata de oras. Spre deosebire de alte foste colonii, aici lucrurile nu au fost lasate sa devina una cu natura, incet-incet.

Asociatia care se ocupa de lucrarile de restaurare este una formata din voluntari, infiintata de patru prieteni danezi, in 2002. In prezent, numara peste 200 de membri.

Despre Tranquebar se invata inclusiv la scoala, in Danemarca. De aici a aflat de oras unul dintre membrii fondatori ai asociatiei, Poul Petersen. Fostul profesor, acum la pensie, vine de doua ori pe an aici. In trecut, si-a adus mai toti elevii, pentru a fi sigur ca povestea orasului danezo-indian va ramane vie.

Au mai fost restaurate un cimitir din oras, cel mai vechi, unde sunt ingropati multi danezi, casa unui fost guvernator danez, iar urmatoarea pe lista este casa unui comandant militar danez, din secolul XVIII, unde se va deschide un muzeu, o biblioteca si un centru cultural.

Inainte de se apuca de aceste ample lucrari, danezii au castigat increderea localnicilor ajutandu-i dupa ucigatorul tsunami din 2004. Au construit cot la cot cu ei barci pescaresti, au ajutat la reconstructia caselor si au ridicat un zid de protectie din granit, de-a lungul coastei.

Pentru localnici, implicarea danezilor inseamna si mai multi turisti, ceea ce se traduce prin mai multe locuri de munca pentru ei. Deja localnicii isi extind casele cu cate o camera sau doua, pentru a putea gazdui turistii, in lipsa hotelurilor.

Din pacate, insa, mai renumit decat acest oras e Pondicherry, o Franta in India in miniatura, aflat la o distanta de 100 de kilometri. Putini turisti mai ajung si in Tranquebar, care isi continua astfel existenta sa linistita.