Orasele cu cea mai buna calitate a vietii din lume

Orasele cu cea mai buna calitate a vietii din lume

Capitala austriaca Viena este orasul care ofera cea mai buna calitate a vietii din lume, potrivit unui raport anual al companiei de consultanta Mercer, in timp ce Bucurestiul se afla pe locul 107 in acest clasament.

Raportul intocmit de Mercer si citat de Reuters cuprinde 231 de orase si au fost luate in calcul o serie de criterii importante, precum:

- mediul politic si social (stabilitatea politica, criminalitatea, aplicarea legii);
- mediul economic (servicii bancare);
- mediul socio-cultural (starea mass-media si cenzura, limitarile privind libertatea de exprimare);
- sectorul medical (bunuri si servicii medicale, boli infectioase);
- recreere (restaurante, teatre, cinematografe, sporturi si modalitati de a-ti petrece timpul liber);
- bunuri de consum (accesul la alimente, autoturisme);
- piata imobiliara (inchirieri si vanzari de locuinte, servicii de intretinere);
- mediul natural (clima, dezastre naturale).

In 2018, Europa are opt dintre primele 11 orase catalogate drept cele mai placute din lume. Germania si Elvetia au fiecare cate trei orase, in timp ce Noua Zeelanda, Canada si Australia au cate unul. Cu o populatie de 1,8 milioane de locuitori, Viena se afla pe primul loc in acest studiu pentru cel de-al noualea an la rand, orasul fiind apreciat pentru scena culturala extinsa, asistenta medicala de ultima generatie si costuri moderate pentru locuinte. Capitala Austriei este urmata in acest clasament de orasele Zurich (Elvetia), Auckland (Noua Zeelanda) si Munchen (Germania), ultimele doua aflandu-se la egalitate pe locul al treilea, potrivit ziare.com.

Orasul canadian Vancouver, aflat pe locul 5 al topului mondial, ofera cea mai buna calitate a vietii in America de Nord. Singapore, pe locul 25 in lume, si Montevideo, pe locul 77, sunt considerate cele mai bune orase din Asia, respectiv America Latina. Cea mai buna calitate a vietii dintre statele africane s-a inregistrat in orasul Durban (Africa de Sud), clasat pe locul 89 in lume. La polul opus, orasele cu cea mai precara calitate a vietii din lume sunt Khartoum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana'a (Yemen), Bangui (Republica Centrafricana) si Bagdad (Irak) - pe ultimul loc in clasament. Capitala Romaniei, Bucuresti, se afla doar pe locul 107 in raportul intocmit de compania de consultanta Mercer, fiind depasita de orase precum Muscat (Oman), Bandar Seri Begawan (Brunei), Taichung (Taiwan), Taichung (Malaezia) sau Nagoya (Japonia).

Primele 20 de orase din lume cu cea mai buna calitate a vietii sunt in ordine:

Viena (Austria);
Zurich (Elvetia);
Auckland (Noua Zeelanda);
Munchen (Germania);
Vancouver (Canada);
Dusseldorf (Germania);
Frankfurt (Germania);
Geneva (Elvetia);
Copenhaga (Danemarca);
Basel (Elvetia);
Sydney (Australia);
Amsterdam (Olanda);
Berlin (Germania);
Berna (Elvetia);
Wellington (Noua Zeelanda);
Melbourne (Australia);
Toronto (Canada);
Luxemburg (Luxemburg);
Ottawa (Canada);
Hamburg (Germania).