Orasele care risca sa se scufunde

Orasele care risca sa se scufunde

Indonezia a decis sa-si mute capitala pentru ca se scufunda treptat in Marea Java, dar Jakarta nu este singurul oras care se adanceste la o rata alarmanta. Houston, Lagos si Beijing sunt doar cateva metropole aflate in situaţii asemanatoare. Orasele cele mai vulnerabile sunt, cu siguranţa, cele aflate in zone de coasta, dar cresterea nivelului marilor nu este singurul factor care contribuie la scufundarea diferitelor orase - pe langa acesta, Jakarta se scufunda si din cauza extragerii intensive a apelor subterane.   

Si in cazul orasului Houston, extragerea apelor subterane este un factor important in scufundarea cu aproape 3 metri a orasului din 1920 pana in prezent, unele zone coborand si cu 5 centimetri in fiecare an. Administraţia locala a incercat, in acest caz, sa contracareze problema inca din 1975 prin reglementari ale cantitaţii de apa subterana care poate fi extrasa. Problema insa a persistat, parţial din cauza mai multor furnizori de apa care continua exploatarea apelor subterane, scrie adevarul.ro, care citeaza CNN.

Un alt oras american, New Orleans, se afla intr-o situaţie chiar mai ingrijoratoare. În 1930, doar o treime din oras se afla sub nivelul marii, dar in 2005, cand uraganul Katrina a facut ravagii, procentul ajunsese  la 50%.  Vulnerabil in faţa cresterii nivelului marilor, cercetatorii au constatat ca New Orleans se adanceste la o rata de 1 centimetru per an.

Si in cazul capitalei Washington, oamenii de stiinţa estimeaza o adancire de 15 centimetri in urmatorul secol. Cauzele sunt, insa, diferite – o patura de gheaţa care a ridicat pamantul de sub Chesapeake Bay, dar care s-a topit la sfarsitul ultimei ere glaciare, incepand un lung proces de adancire a intregii zone.   Lagos, situat pe coasta Nigeriei, este cel mai populat oras al Africii. Vulnerabil in faţa inundaţiilor si cu o coasta care se erodeaza treptat, orasul se afla intr-un risc deosebit – un studiu din 2012 descoperind ca o crestere cu 1-3 metri a nivelului marii ”va avea efecte catastrofale asupra activitaţilor umane din aceasta regiune”, in contextul in care cele mai recente estimari spun ca nivelul global al marilor va creste cu 2 metri pana la sfarsitul acestui secol.

Si capitala Chinei, Beijing, coboara chiar si cu 10 centimetri in fiecare an in unele zone, cercetatorii punand fenomenul pe seama extragerii apelor subterane. Acestea sunt principala sursa de apa a metropolei, care nu este un oras de coasta.