Nu se inclina niciodata mai mult de 7 cm, chiar si cand vantul este foarte puternic. 10 lucruri interesante despre Turnul Eiffel

Nu se inclina niciodata mai mult de 7 cm, chiar si cand vantul este foarte puternic. 10 lucruri interesante despre Turnul Eiffel
Simbolul Parisului, Turnul Eiffel, a fost inaltat in 1889 cu ocazia Expozitiei Universale. Desi initial, a fost supus unor critici dure, mai tarziu a castigat admiratia tuturor prin simetria sa. Cu o inaltime de 320 m, era cea mai inalta constructie din lume, find depasita abia in 1931 de Empire State Building din New York. Desi aparent fragil, el cantareste 10 100 tone. Constructia inginerului Gustave Eiffel este foarte solida. Nu se inclina niciodata peste 7 cm, chiar si cand vantul este foarte puternic.

Top 10 lucruri interesante despre Turnul Eiffel:

1. Platforma – la 276 m panorama de la nivelul 3 este uimitoare, intinzandu-se pana la 80 km ziua. De la acest nivel se poate vedea si biroul lui Gustav Eiffel.

2. Osatura – grinzile complexe sunt fixate cu 2.5 milioane de butoane care stabilizeaza turnul cand vantul este puternic. Cele 18.000 de piese metalice se pot dilata pana pana la 15 cm in zilele toride.

3. Iluminarea – un sistem de iluminare de 292 000 W face din Turnul Eiffel o adevarata feerie nocturna. Iluminat 10 minute la fiecare ora, turnul straluceste ca o bijuterie de aur noaptea.

4. Vedere de la Trocaderro – turnul se vede cel mai bine de la Trocaderro in orice moment al zilei.

5. Cineiffel – situat la primul nivel, acest mic muzeu prezinta istoria turnului printr-un sistem audio-video. Sunt enumerati si vizitatorii celebri ai turnului, de la Charlie Chaplin la Adolph Hitler.

6. Primul nivel – Puteti urca cele 360 de trepte pana la 57 m – inaltimea primului nivel sau puteti lua liftul pentru a va rezerva o masa la restaurantul Altitudinea 95.

7. Nivelul al doilea – la 115 m inaltime se afla restaurantul Jules Verne, unul dintre cele mai bine cotate restaurante din Paris. Este apreciat atat pentru mancare, cat si pentru priveliste. Intre primul si al doilea nivel sunt 700 de trepte.

8. Mecanismul hidraulica al liftului – liftul proiectat in 1889 mai fuctioneaza si parcurge 100 000 km pe an. Cabinele au o capacitate limitata.

9. Bustul lui Gustav Eiffel – exectuat de Antoine Bourdelle a fost asezat in 1930 sub constructie, langa pilonul de nord.

10. Campul lui Marte – gradinile mari ale acestui fost teren de parada, se intind de la Turnul Eiffel pana la Scoala Militara.

Puteti rezerva AICI bilete de avion catre Paris!

sursa: Top 10 Paris, Ghiduri turistice vizuale, Mike Gerrard & Donna Dailey Editura Litera