Misterul "portii Iadului" folosite de romani: locul atrage milioane de turisti

Misterul portii Iadului folosite de romani: locul atrage milioane de turisti

Situata in sud-vestul Turciei, in apropiere de templul dedicat zeului Pluto, „Poarta Iadului“ a fost descoperita in 2013 de o echipa de arheologi italieni. Din cauza nivelului ridicat al emisiilor de gaze toxice, locul a fost apoi asociat de-a lungul secolelor cu moartea, scrie CNN. Specialistii au privit cu uimire cum animale, de la pasari la tauri, au cazut prada mortii inca de la intrarea in pestera.  Pestera, numita dupa Pluto, zeul infernului, este cunoscuta si ca „suflarea mortii“, ucigandu-i pe toti cei care se incumetau sa intre. Romanii foloseau poarta pentru a pune in scena ritualuri de sacrificare, in care preoti castrati intrau pe poarta cu tauri sanatosi, potrivit adevarul.ro.

Oamenii de stiinta au oferit acum o explicatie pentru mister si nu sunt deloc lucruri la nivelul supranaturalului. Cercetarile arata ca o fisura pe suprafata pamantului, situata sub amplasament, emana dioxid de carbon la concentratii atat de mari incat pot fi mortale. Folosind un analizor portabil de gaze, Hardy Pfanz si echipa sa de vulcanologi au identificat CO2 la niveluri variind de la 4-53% la gura pesterii si pana la 91% in interior - mai mult decat suficient pentru a ucide organismele vii. Un procent mai mare de 7% duce la transpiratie, ameteli, tahicardie (cresterea ritmului cardiac), urmate de asfixiere“, spun specialistii. Acestia au descoperit ca intensitatea gazelor este mai mica in timpul zilei, cand razele soarelui le fac sa se disipeze, in timp ce noaptea, acesti nori formeaza un lac de dioxid de carbon, la baza arenei inchise.

Hierapolis, aflat in apropiere de actualul oras Pamukkale din Turcia, a fost inclus in patrimoniul mondial UNESCO si este un sit vizitat in fiecare an de 1,5 milioane de persoane. Arheologul Francesco D'Andria, care face sapaturi de multi ani in aceasta regiune, a anuntat in 2011 ca a localizat mormantul Sfantului Filip, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Din cele mai vechi timpuri oamenii calatoreau la Hierapolis pentru a vedea fenomenul. Orasul, fondat in jurul anului 190 i.Hr., era renumit pentru Plutoniu, precum si pentru izvoarele sale calde, care inca mai atrag mii de turisti.