Lucruri pe care nu le stiai despre Kazahstan

Lucruri pe care nu le stiai despre Kazahstan
Kazahstanul nu inseamna doar bogatii naturale sau stepa, ci si o mare mostenire lasata umanitatii, de la provenienta marului pana la zborurile cosmice lansate de la Baikonur. Lumea moderna beneficiaza astazi din plin de pe urma Kazahstanului fara sa stie. Daca petrolul sau uraniul sunt vazute drept principalele lucruri pe care Kazahstanul le ofera lumii, exista si surprize.
 
Romania ar putea incapea cu totul doar in provincia kazaha Kyzylorda, care contine Cosmodromul Baikonur. Aceasta are o suprafata totala de 226.000 de kilometri patrati si o populatie de doar 600.000 de locuitori. Spre comparatie, Romania are 236.000 de kilometri patrati si 20 de milioane de locuitori. Baikonur este prima si cea mai mare instalatie de lansari spatiale de pe planeta. Se afla la 200 de kilometri de Marea Aral. Cosmodromul este inchiriat si administrat de catre Rusia pana in 2050. De aici a decolat in 1981 si naveta Soiuz-40 care l-a dus in spatiu pe Dumitru Prunariu, singurul roman care a reusit o astfel de performanta, potrivit adevarul.ro.   
 
In limba kazaha, Baikonur inseamna literal „pamant fertil“.  Se crede ca numele de Baikonur a fost dat de catre rusi pentru a induce in eroare Occidentul, astfel incat locatia sa fie confundata cu oraselul minier Baikonur, situat la 320 de kilometri distanta. Altfel, cosmodromul era cunoscut si drept Tyuratam. Oraselul Leninsk, care asigura suportul pentru toate activitatile de pe cosmodrom a fost botezat oficial Baikonur abia in 1995.  
 
„Oamenii de aur“
 
„Razboinicul de aur“ este unul dintre simbolurile Kazahstanului, alaturi de irbis („leopardul zapezilor“). Fiecare stat din lume are propriile simboluri: Franta are Arcul de Triumf, SUA au Statuia Libertatii, India il are pe Mahatma Gandhi. Statuia „Razboinicului de Aur“ se afla in Piata Independentei din Almaty, fosta capitala a tarii. Razboinicul se afla pe spatele unui irbis inaripat, simbolizand dezvoltarea continua a Kazahstanului, tot asa cum statele din sud-estul Asiei sunt denumite „tigri asiatici“.  Monumentul prezinta un razboinic scit descoperit intr-un kurgan (mormant) aflat la circa 70 de kilometri de Almaty. Scitii au fost popoare nomadice care au trait in stepele din nordul Marii Negre si in zona Marii Caspice, fiind mentionati chiar si de catre istoricul grec Herodot. In antichitate, scitii se luptau des cu persii. „Razboinicul de aur“ a fost descoperit in mormant era un print de 18 ani care a trait in secolul al III-lea inaintea erei noastre. El a fost descoperit impreuna cu o armura de aur, un pumnal de aur, o sabie, bijuterii si alte obiecte de tezaur. Statuia „razboinicului de aur“ se afla pe bancnota kazaha de 5.000 de tenge.
 
Marul provine din reginea Almaty
 
Legenda biblica a lui Adam si Eva arata ca sarpele i-a ispitit pe cei doi in gradina Edenului sa manance din pomul „cunoasterii binelui si raului“, identificat indeobste cu un mar. Doar ca banalul mar, atat de raspandit acum in intreaga lume, provine din Kazahstan, din regiunea Almaty. De fapt, in kazaha, Alma inseamna „mar“, iar marul este simbolul vechii capitale Alma-Ata. Stramosul marului crestea in mod salbatic in zona care grupeaza sudul Kazahstanului, Kirgistan, Tadjikistan si regiunea Xinjiang, din China. Alexandru cel Mare este creditat cu gasirea merelor in timpul lungii sale calatorii de cucerire a Asiei, de unde le-a adus in Macedonia. Un studiu italian din 2010 a decodat total genomul marului si atunci s-a gasit ca acesta contine 57.000 de gene, fiind cel mai mare numar de gene al unei plante. Genomul uman, spre exemplu, are doar 30.000 de gene. Studiul a descoperit dovada irefutabila ca Malus sieversii, specia care populeaza Asia Centrala, este stramosul marului de azi.  
 
Cel mai mare producator de uraniu din lume
 
Kazahstanul este cel mai mare producator mondial de uraniu. Statul asiatic detine 12% din rezervele mondiale si 36% din productia planetara. In 2012, in aceasta tara s-au produs 21.317 tone de uraniu, potrivit World Nuclear Association, iar statul doreste sa creasca si mai mult productia. Inclusiv Romania dorea, in urma cu cativa ani, sa concesioneze o exploatare de uraniu, in acest stat, insa proiectul a fost abandonat in favoarea dezvoltarii activitatii in perimetrul Tulghes-Grinties din Moldova. Kazatomprom este compania nationala kazaha care se ocupa de activitatile de explorare, minerit sau import/export. Compania a fost formata in 1997 si acum are 30.000 de angajati. Din cele 17 mine de uraniu din Kazahstan, cinci sunt detinute de catre Kazatomprom in sine, iar alte 12 sunt societati mixte cu grupuri straine. In 2012, Kazatomprom a furnizat 8.863 tone de uraniu, ceea ce inseamna 15% din productia mondiala, punand compania de stat in fata francezilor de la Areva sau a canadienilor de la Cameco. In 2007, Kazatomprom a preluat de la japonezii de la Toshiba o cota de 10% din producatorul de reactoare Westinghouse.
 
„Drumul Matasii“
 
„Drumul Matasii“ este si el propus pentru a intra in patrimoniul UNESCO, potrivit „Astana Times“. Termenul de „drum al matasii“ este folosit pentru a descrie o vasta retea de comunicatii terestre si maritime care conectau Orientul Indepartat, Asia Centrala, India, Persia si Turcia, pana in zona Marii Mediteraneene. Pe langa matasea din China, pe acest drum au circulat, in principal, noi idei, credinte, obiceiuri si traditii timp de trei milenii. Aceste schimburi pasnice intre Est si Vest au schimbat profund si au imbogatit culturile aflate de-a lungul traseului. Kazahstanul a propus intrarea drumului in patrimoniul UNESCO in anul 2012. Pe teritoriul acestei tari, „drumul“ se imparte in patru mari sectiuni, care au caracteristici diferite una fata de alta: Semirechye, Syrdarya, Saryarka si Mangyshlak. In luna octombrie, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a cerut implementarea unei singure vize turistice pentru cei care vor sa parcurga statele Asiei Centrale, respectiv Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan si Tadjikistan. Masura ar impulsiona turismul. 
 
Fond suveran de 80 de miliarde de dolari
 
Fondul suveran Samruk-Kazyna are active de 80 de miliarde de dolari. Petrolul si produsele petroliere reprezinta 59% din exporturile de 88 de miliarde de dolari ale Kazahstanului. Guvernul este constient de dependenta prea mare fata de acest sector, astfel ca autoritatile s-au inhamat la un program ambitios de diversificare. Asa a luat fiinta fondul suveran Samruk-Kazyna, infiintat in 2008 din fuziunea a doua fonduri. Acesta este interfata guvernului in toate companiile sale. Samruk-Kazyna este reprezentanta statului in gigantul petrolier KazMunaiGaz, dar si in Kazatomprom, compania nationala aeriana Air Astana, societatile nationale de cale ferata sau servicii postale. Fondul are active de 78 de miliarde de dolari si a fost condus pana in 2011 de catre Timur Kulibayev, ginerele presedintelui Nursultan Nazarbayev. Acesta si-a dat demisia dupa revoltele lucratorilor de la Zhanaozen. Acum, Serik Nygmetovich Akhmetov este presedinte al fondului Samruk-Kazyna. Guvernul kazah se asteapta ca pana in 2015 acesta sa ajunga la active de 100 de miliarde de dolari.
 
Poligonul de teste atomice de la Semipalatinsk
 
Poligonul de incercari de la Semipalatinsk, unde s-au facut teste nucleare, este propus pentru a deveni sit UNESCO. In 2012, autoritatile kazahe au luat decizia de a cere includerea Semipalatinsk in registrul mondial al siturilor de mare valoare. Cei peste 40 de ani de testare a armelor nucleare, din 1949 pana in 1989, au afectat sanatatea locuitorilor din zonele invecinate si au dus la contaminari radioactive ale mediului. Riscurile la adresa sanatatii umane, mediului si climei persista si in prezent. Kazahstanul a fost prima tara care a propus dezarmarea nucleara universala si a inchis locul de testare. Potrivit Centrului Nuclear National din Kazahstan, deja exista multi amatori care doresc sa viziteze locul, pentru a putea vedea constructiile de beton topit si ruinele, dar si „lacul atomic“, format intr-un crater rezultat dintr-o explozie realizata in 1965. Acesta are un diametru de 400 de metri si o adancime de 100 de metri si este in continuare radioactiv. Uniunea Sovietica a efectuat la Semipalatinsk 456 de teste nucleare, iar impactul real al radiatiilor a fost ascuns multi ani.
 
Destelenirea stepei cu tancul
 
Kazahstanul este unul dintre cei mai mari producatori de cereale din lume, beneficiind acum de programele comuniste de „destelenire a stepei“.  Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, destelenirea s-a facut cu tancul, renuntand pur si simplu la turela si armament si legand pluguri imense de tancuri pentru a ara stepa. Acum, Kazahstanul are 14 milioane de hectare arabile, iar pentru acest an autoritatile au estimat o productie-record de 20-21 milioane de tone de grau. Alaturi de Rusia si Ucraina, dar si Argentina, Kazahstanul este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grau.
 
Benzina din titei kazah
 
Aproximativ 25% din carburantii consumati in Romania provin din titei kazah. Rompetrol este la momentul actual al doilea mare distribuitor de carburanti din tara noastra, cu 450 de benzinarii, dupa Petrom, care detine 545 de statii, dintre care 386 sub propriul brand si 159 sub cel al OMV. In luna februarie, Azamat Zhangulov, vicepresedintele al Rompetrol Group, declara, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca societatea vrea sa deschida aproximativ 150 de statii noi in Romania si alte 200 in Bulgaria, Georgia si Republica Moldova.  
 
Astana va gazdui Expo 2017
 
Astana, capitala Kazahstanului, va gazdui expozitia mondiala Expo 2017. Tema expozitiei este „Energia Viitorului“, iar peste 100 de state si 10 organizatii internationale sunt asteptate sa participe. De asemenea, intre doua si trei milioane de turisti sunt asteptati, majoritatea din China. Pavilioanele vor avea 25 de hectare, iar o infrastructura imensa va fi construita pentru a fi pusa la dispozitia turistilor si reprezentantilor companiilor. Un numar de 49 de companii de pe intreg mapamondul, inclusiv 20 de Kazahstan, au intrat in cursa pentru a proiecta oraselul Expo 2017. Lucrarile de constructie sunt asteptate sa inceapa in luna aprilie 2014.