Gesturi ofensatoare in jurul lumii: de ce nu e bine sa folosesti mana stanga in Indonezia sau sa comanzi un cappucino dupa micul dejun in Italia

Gesturi ofensatoare in jurul lumii: de ce nu e bine sa folosesti mana stanga in Indonezia sau sa comanzi un cappucino dupa micul dejun in Italia

Obiceiurile locale pot produce confuzii in randul turistilor care viziteaza diverse tari ale lumii. De aceea, locanicii au dezvaluit ce trebuie sa faci sau sa nu faci cand le vizitezi tarile.


Politica, religie si afisarea afectiunii in public, acestea sunt doar o parte dintre aspectele pe care calatorii le au in vedere si despre care nu vorbesc atunci cand viziteaza destinatii departe de casa. Dar, chiar daca respecti legile locale, daca te imbraci corespunzator sau daca mananci orice ti se ofera e foarte usor sa incalci unele obiceiuri de care nu stiai. Astfel, localnicii din diverse zone ale lumii explica turistilor ce trebuie sa evite sa faca atunci cand le viziteaza tara, arata „Daily Mail“.


Malaezia: capul este sacru
Binecuvantata cu plaje, paduri tropicale si orase infloritoare, Malaezia este un magnet pentru turistii care cauta sa vada cum se imbina mai multe culturi. Un utilizator al retelei Quora le spune turistilor ca din moment ce tara are trei rase etnice (malaezii, chinezii si indienii) exista si diferite tabu-uri. „Nu atingeti pe nimeni pe cap si nu pasati ceva pe deasupra capului. Capul este considerata partea cea mai sacra a corpului. Nu aratati cu degetul, din moment ce este considerat un gest nepoliticos“, avertizeaza internautii.


India: nu te saruta in public
India poate fi un teren minat pentru turisti gratie grupurilor etnice si religiilor care abunda. Un sfat util: nu va sarutati in public. „In unele jurisdictii, sarutul in public va poate duce la inchisoare din cauza «obscenitatii in public», mai ales daca cuplul nu este casatorit. Mai mult, nu ai voie sa atingi cu picioarele tot ceea ce consideri a fi demn de respectat. Asa ca ai grija cand dai peste o carte, un drapel national sau peste imaginea unei zeitati, altfel poti sa fii arestat“, a scris pe reteaua Quora utilizatorul Balagi Viswanathan.


Indonezia: mana stanga si lipsa de politete
Atingerea este un aspect de care trebuie sa tii seama daca te afli in Indonezia. Turistii nu trebuie sa se simta incomod daca un localnic le refuza strangerea de mana sau se da inapoi cand este imbratisat. „Indonezienilor nu le place sa fie atinsi. Cel mai bun lucru de facut este sa dai mana cu cineva doar daca il cunosti. Imbratisarile sunt permise doar celor care sunt foarte apropiati“, arata utilizatorul Raska Soenmantoro. De asemenea, nu ai voie sa folosesti ambele maini, ci doar pe cea dreapta. „Este considerat extrem de nepoliticos sa iti folosesti mana stanga atunci cand comunici cu cineva. Stangacii sunt rari in aceasta parte a lumii, iar daca esti intr-adevar stangaci foloseste expresia «Imi cer iertare»“, spune acelasi utilizator.


Dubai: lipsa afectiunii in public
Indiferent daca sunteti casatoriti sau nu, afisarea afectiunii in public este dezaprobata in Dubai. „A se tine de mana, in cazul unui cuplu, este rolerat, dar mangaielile si sarututile in public sunt considerate ofense la adresa decentei publice. Afisarea publica a afectiunii, hartuirea sexuala sau agresarea aleatorie a femeilor poate sa te trimita in inchisoare, iar autoritatile te pot deporta“, arata utlizatorul Bahaa’ Awartany. Mai mult, pozele facute femeilor si familiilor, fara a le cere permisiunea, trebuie sa fie evitate.


Japonia: se vorbeste incet

Cultura japoneza este legata de eticheta si respect, aspecte care pot fi greu de inteles pentru straini. Utilizatorul Kaz Matsune a explicat ca nu trebuie „sa incepi o discutie vocala atunci cand esti in mijloacele de transport in comun, desi in Osaka poti vorbi mai tare“. Cei cu preferinte dietetice sau mofturosii la mancare trebuie sa fie constienti de faptul ca a cere altceva decat e scris in meniul cu mancare e considerat un gest nepoliticos, unii japonezi considerandu-l un gest ofensator.


Italia: cappucino inainte de micul dejun

Italia are o reputatie pentru producerea unora dintre cele mai bune preparate din lume. Dar localnicilor nu le place daca le ceri carne de pui pe pizza sau sa comanzi un cappucino dupa micul dejun. „Cappucino este doar pentru micul dejun, italienii nu inteleg cum poti sa ingerezi lapte cu rosii si carne si sa nu ai probleme din cauza ulcerului. Totodata, asteapta-te sa fii dezaprobat daca tai spaghetele cu cutitul. Italienii le mananca invartindu-le cu furculita“, scrie Marco Brandizi.


Peru: mancarea este sacra
O alta tara mandra de bucataria ei este Peru, iar orice repros este considerata o insulta. „Nu critica produsele din Peru, sunt considerate sacre. Reprezinta singurul lucru care leaga toti oamenii, indiferent de clasa lor sociala“, explica Jonathan Sanchez.


China: lupta-te sa platesti

Daca cinezi in China o sa ai parte de o calatorie gastronomica, dar lupta-te sa platesti nota. „Nu lasa pe altcineva sa plateasca nota fara sa te lupti sa faci tu asta. Gestul este considerat unul maniera in randul chinezilor“, spune Maura Rodriguez.


Germania: fara salut nazist

Desi locuitorii Germaniei spun ca nu se iau dupa stereotipuri si nu se considera asa cum sunt descrisi, cu totii au cazut de acord ca a ajunge la timp undeva este esentia, la fel ca atunci cand trebuie sa ii lasi cuiva spatiul necesar. „Daca te holbezi o sa pari needucat sau bolnav mintal. Daca vrei sa iti faci prieteni, atunci nu incepe o conversatie intr-un supermarket, e ciudat“, avertizeaza Judith Meyer. Sub nicio forma nu ai voie sa faci salutul nazist, chiar si in gluma. Salutul nazist este considerat o crima, unii turisti fiind arestati pentru asta.


Bulgaria: nu da din cap

A da din cap aprobator, in Bulgaria, la fel ca in Grecia, in Iran sau in Turcia, inseamna fix opusul. Astfel, a da cu capul din stanga in dreapta inseamna „Da“. „Evita sa raspunzi cu o miscare faciala, vei gresi cu siguranta“, spune Daniel Gospodinov.


Sudul Statelor Unite ale Americii: politete exagerata

In partea de sud a Statelor Unite ale Americii este importanta formalitatea si politetea in vorbire. „In special in randul persoanelor in varsta, adresarea politicoasa este o considerata o forma adecvata de vorbire. Cu totii se comporta de parca sunt la interviuri de angajare tot timpul“, spune Curtis Lindsay.
sursa: adevarul.ro