Cum a fost construit Turnul Eiffel?

Cum a fost construit Turnul Eiffel?

Povestea faimoasei constructii de otel poate fi considerata o adevarata epopee. Turnul Eiffel a ajuns sa fie elementul reprezentativ al Frantei in urma castigarii unui concurs de arhitectura lansat cu prilejul Expozitiei Universale din 1889. La acest concurs au fost inscrise 107 proiecte, iar castigatorul a fost cel prezentat de Gustave Eiffel (antreprenor), Maurice Koechlin, Emile Nouguier (ingineri) si Stephen Sauvestre (arhitect).   

Astfel, la data de 26 ianuarie 1887, s-a inceput saparea fundatiilor pentru turnul de metal inalt de 324 de metri care avea sa intre in istorie. Timp de cinci luni, muncitorii au sapat fundatiile, folosindu-se doar de lopata. Dupa ispravirea fundatiei si fixarea celor patru picioare ale turnului, constructia a inceput sa se inalte vazand cu ochii. Monumentul de seama al francezilor a fost inaugurat la data de 31 martie 1889, zi in care Gustave Eiffel a urcat cele 1710 trepte ale turnului si a pus in varf drapelul Frantei.

Desi Turnul Eiffel este foarte admirat astazi, in urma cu o suta de ani aceasta minune arhitecturala a iscat numeroase controverse in randul contemporanilor sai. A fost laudat si apreciat de unii, dar a fost pus la zid de majoritate. Un grup mare de artisti, printre care Charles Garnier (arhitectul Operei din Paris) si fiul lui Alexandre Dumas, au publicat o scrisoare deschisa in ziarul Le Temps, pe 14 februarie 1887, si au protestat contra turnului, pe care in considerau hidos, adaugand ca acesta „desfigureaza Parisul”, noteaza adevarul.ro.

Acestia isi continuau petitia prin a vorbi despre frumusetea arhitecturala a Parisului si prin a batjocori creatorii turnului si munca acestora, folosind cuvinte precum „profanare”, „dezonoare”, „oroare”, „barbar”, odioasa coloana de tabla” etc. Scrisoarea se incheie cu apelul de a apara Parisul impotriva "devastarilor administrative si a vandalismului intreprinderilor industriale".

In ciuda controverselor, Turnul Eiffel este una din principalele atractii turistice ale Parisului si primeste, anual, in jur de 6 milioane de vizitatori, ajungand, pana in momentul de fata, sa fie vizitat de peste 200.000.000 de persoane. Veniturile generate de turismul la turnul Eiffel sunt de ordinul milioanelor de euro, pretul biletelor variand intre 3 si 15 euro, in functie de varsta vizitatorului, folosirea liftului sau a scarilor, si reducerile pentru persoanele cu dizabilitati sau copii. Si astazi, francezii nu s-au lasat pe deplin convinsi de „farmecul“ turnului, multi dintre ei considerandu-l un kitsch, mai ales in preajma Sarbatorilor de iarna, cand este imbodobit cu beculete.