Pentru cei care prefera berea, Belgia cu siguranta este un mic colt de rai. Va propunem 10 localuri renumite din Belgia pentru a va rasfata cu peste 500 de marci de bere

Pentru cei care prefera berea, Belgia cu siguranta este un mic colt de rai. Va propunem 10 localuri renumite din Belgia pentru a va rasfata cu peste 500 de marci de bere

Tipuri de bere belgiana

Berea Trapist - In trecut cele mai bune sortimente de bere belgiana erau produse de calugarii trapisti, un ordin de calugari cistercieni care facusera un legamant de tacere. Acum, aceasta bere este produsa la scara larga, de catre cinci fabrici de bere care au legaturi stranse cu manastirile (Chimay, Westmalle,Orval, Rochefort si Westvleteren). Drojdia se adauga la imbuteliere pentru a produce o a doua fermentare, asa ca berea trebuie turnata cu grija, pentru a evita tulburarea depunerilor. 

Sortimente de bere produse in manastiri - Au existat si alte manastiri care produceau bere, dar, spre deosebire de trapisti, acestea au vandut drepturile unor fabrici. Leffe, de pilda, este acum strans legata de InBev. Berea produsa de manastiri este excelenta. Exista mai multe sortimente de acest fel, precum Ename, Floreffe si St Feuillien. 

Witbier/ Biére Blanche - In general, berea se produce din orz, dar se poate face si din grau, pentru a-i da nuanta deschisa, adaugandu-se coriandru si coaja de portocala. Rezultatul este o bere deschisa la culoare (Hoegaarden, Brugs Tarwebier). 

Lambic - In valea Zenei, raul care trece prin Bruxelles, exista o drojdie naturala numita Brettanomyces. Secole la rand, iarna, producatorii de bere lasau berea obtinuta din grau in butoaie neastupate, permitand aerului sa ajute la procesul de fermentatie. Rezultatul era o bere deosebita, asemanatoare vinului, numita lambic — chintesenta berii de Bruxelles. 

Gueuze - Lambic-ul din diversi ani poate fi amestecat si lasat pentru a doua oara la fermentat in sticla. Rezulta o bere numita gueuze, cu aspect de sampanie. Aceasta se lasa la fermentat un an sau doi, pentru a-i accetua gustul de vin. 

Kriek -  In timpul fermentarii, lambic-ul poate fi aromatizat cu cirese (la inceput, ciresele erau aduse din nordul orasului Bruxelles, din livezile Schaerbeek), obtinandu-se astfel o bautura deosebita numita kriek. Daca se adauga mure rezulta framboise, daca se adauga zahar candel rezulta faro. Dintre cele trei sortimente, turistilor le recomandam sa inceapa Kriek. 

Dublu/ Triplu - Conform traditiei, producatorii de bere clasifica berea dupa concentratia de alcool: gradul intai inseamna concentratie de 3%, dublu 6% si triplu 9%, 

Unii producatori — mai ales cei din manastiri — inca isi mai pun eticheta de genul dubbel (dublu)si tripel (triplu). Dubla este de obicei berea neagra dulce, iar tripla este, de obicei, berea blonda aurie.

Berea light - Berea Light sau pils este o bere cu fermentatie in partea de jos. In timpul fermentarii, drojdia depune pe fund (sortimentele mai tari fermenteaza in partea de sus si sunt mai aromate). Desi aceste sortimente sunt denigrate de cunoscatorii din strainatate, ele sunt de o foarte buna calitate. Stella Artois produsa de InBev este o bere light de calitate buna.

Berea tare - Unii producatori se mandresc cu taria berii pe care o produc. Duvel (Diavol), cu o tarie de 8,5%, este un exemplu clasic. Multi sustin chiar ca este cea mai tare bere din Belgia. Cu o tarie de 12%, berea Bush ocupa locul intai si este foarte apreciata. 

Sortimente de bere pentru Craciun - Multi producatori lanseaza pe piata o bere speciala pentru Craciun. Acestea sunt niste sortimente mai frumos ambalate decat berile obisnuite, dar pot fi mai tari. 

Top 10 Localuri pentru bere

Musée Bruxellois de ktilia Gueuze, Bruxelles - Probabil cel mai bun muzeu al berii din Bruxelles, aflat in fabrica veche Cantillon. 

A la Mort Subite, Bruxelles   - Café-bar celebru in centrul orasului Bruxelles. Serveste un sortiment de gueuze care a dat si numele barului. 

Chez Moeder Lambic, Bruxelles - Un adevarat sanctuar al berii in Saint-Gilles, unde se servesc 450 de sortimente de bere  .

In't Spinnekopke, Bruxelles - Un local traditional celebru (estaminet), unde se servesc multe preparate culinare gatite cu bere  .

Huisbrouwerij De Halve Maan, Brugge - O fabrica de bere mica, ce poate fi vizitata. Produce Straffe Hendfik (Henry cel Puternic). 

't Brugs Beertje, Brugge - Un local clasic, care ofera 300 de sortimente de bere SiO lista de beri straine. 

Den Dyver, Brugge - Restaurant specializat in mancaruri pe baza de bere. Se servesc beri rafinate. 

In de Plantenmarkt, Brugge - Popular printre localnici, acest pub serveste o gama de beri de foarte buna calitate. 

Dulle Griet, Gent - Un local celebru, care serveste 250 de marci de bere. 

Kulminator, Antwerpen - Un bar care Serveste 500 de marci de bere, inclusiv cea mai tare bere din lume . 

sursa: Ghiduri Turistice vizuale, Top 10 Bruxelles, Antony Mason

Puteti rezerva AICI bilete de avion catre Belgia