Istanbul - orasul pe sapte dealuri
Situat in Bosfor (de o parte si de alta a stramtorii), capitala Asiei Mici, Istanbulul, are o istorie bogata. Acest oras beneficiaza de o pozitie ideala si strategica: reprezinta o veritabila legatura intre continentele european si asiatic, dar si intre Marea Neagra si cea Marmara.
Acesta metropola este cunoscuta si sub denumirea de "Orasul celor sapte dealuri", pentru ca Orasul Vechi este inconjurat de sapte dealuri, pe fiecare dintre ele fiind ridicata cate o moschee.
Considerat in mod gresit capitala Turciei (care e de fapt Ankara), Istanbulul este o aglomeratie dinamica care include nu mai putin de 12 milioane de locuitori, majoritatea musulmani, si care atrage foarte multi turisti.
Supranumit si "noua Roma", Istanbulul poseda o istorie care i-a adus o afluenta permanenta. Este polul central al Imperiului bizantin, apoi otoman, de unde bogatia locurilor si monumetelor istorice. Istanbulul este plin de opere artistice si culturale care atesta influenta fostului Constaninopol.
Numit in trecut si "Bizantul", Istanbulul are particularitatea de a fi o destinatie turistica importanta. A fost, de altfel, ales pentru a fi capitala turistica a Europei in 2010. Principalele monumente catre care turistii converg si care reflecta dominatia musulmana si crestina sunt: Moscheea Albastra, Basilica Sf. Sofia, Palatul Dolmabahce, Moscheea Soliman.
Templul care atrage cei mai multi turisti ramane Moscheea Albastra a carei fundatie reprezinta de fapt o provocare a sultanului Ahmet I de a dovedi bizantinilor grandoarea artei otomane. Se spune ca atmosfera spirituala care predomina este fascinanta si se pare ca, atunci cand intri, o aura de lumina albastra reflectata in dale te invaluie.
Impunatoare, Moscheea Albastra este deschisa zilnic pentru turisti. Nu trebuie sa uitati sa va descaltati la intrare si sa va acoperiti umerii.
Cele sase minarete ale Moscheei Albastre au provocat un adevarat scandal deoarece Moscheea Haram din Mecca (cea mai sfanta din lume) avea si ea tot sase. Intr-un final, problema a fost rezolvata de catre Sultan care si-a trimis arhitectul la Mecca pentru a construi acolo un al saptelea minaret.
In plus, in cazul in care vrei sa vezi cele mai mari bogatii ale Istanbulului, mergi la Palatul Topkapi. Aici gasesti, pe langa bijuterii din aur si argint, aproape in majoritate trofee confiscate de la popoarele cucerite de musulmani, si o sabie care a apartinut lui Stefan cel Mare.
Sfanta Sofia este una dintre cele mai frumoase creatii arhitectonice din Turcia. Fondata de Constantin si reconstituita de Iustinian in secolul VI, biserica are un dom de 55 m inaltime si un diametru de 31 m.
Palatul Dolmabahce este considerat o copie a Palatului Versailles din Franta datorita asemanarii stilurilor arhitectonice. Se intinde pe 600 de metri de-a lungul Bosforului. Imensa sala de receptie cu cele 56 de coloane si enorma lustra de patru tone si jumatate, cu cele 750 de becuri uimeste intotdeauna vizitatorii.
Istanbulul are, de asemenea, numeroase muzee istorice, arheologice, de arta turca si musulmana, in care sunt expuse piese sublime din Antichitate si care provin din diferite civilizatii: Anatolia, Egipt, Asia, Mesopotamia etc. Aceste muzee expun, printre altele, arta de covor, de scris, de caligrafie si manuscrise iluminate (unde se gasesc multe exemplare antice ale Coranului) si, in general, arte ale bazinului mediteranean.
In afara vestigiilor care reflecta ocupatia greco-romana, Istanbulul prezinta numeroase locuri demne de cele o mie si una de nopti, care va permit sa descoperiti aromele si mirosurile evadate din bazinele sale, dar si intalniea cu Stambouliotes, oameni prietenosi si mandri de istoria lor. Efervescenta perpetua ne aminteste de dinamismul marilor orase europene cu accente mediteraniene si folclor asiatico-oriental.
Nu trebuie sa pleci din acest oras pana nu vizitezi si Insulele Printilor, Hagia Sofia (lacas de cult - cea mai cunoscuta constructie din Istanbul) si Parcul Gulhane. Pentru baruri si cluburi de noapte la moda, te sfatuim sa incerci zona Galata, mai exact strazile Beyoglu, Istiklal si Piata Taksim.
Printre lucrurile fara de care nu poti pleca din Istanbul se numara rahatul turcesc (Lokum), ceaiul turcesc (chai) sau bijuterii cu pietrele numite calcedonii. Cel mai bun loc de shopping este bazarul, iar Istanbul dispune de mai multe asemenea locuri. Nu te sfii sa negociezi, merge! Pentru cumparaturi contemporane, cel mai bine ar fi sa mergi la mallurile din Orasul Nou, zona comerciala a Istanbulului.
Orasul are doua aeroporturi: Ataturk si Sabiha Gokcen. De la aeroportul Ataturk spre oras exista mai multe optiuni de transport: taxi-ul, autobuzele, metroul sau tramvaiul. De pe aeroportul Sabiha Gokcen puteti circula cu autobuze.