Etihad Airways este o companie aeriena din Emiratele Arabe Unite care si-a inceput activitatea in noiembrie, 2003. Opereaza mai mult de 1.000 de zboruri pe saptamana, catre 96 de destinatii, transportand atat pasageri cat si marfa, in Orientul Mijlociu, Africa, Europa, Asia, Australia si cele doua Americi, cu o flota de 85 de avioane Airbus si Boeing. Compania a inceput cu un capital initial de 500 de milioane de AED. Serviciile au fost lansate cu un zbor ceremonial la Al Ain la 5 noiembrie 2003. La data de 12 noiembrie 2003, Etihad a inceput operatiunile comerciale catre Beirut si s-a dezvoltat, inregistrand cea mai rapida crestere companie aeriana din istoria aviatiei comerciale. Inainte de infiintarea Etihad, Gulf Air a fost singura compania aeriana, cu baza la Abu Dhabi aeroportul si a fost co-detinuta de Bahrain.

Etihad a raportat primul sau profit net pentru intregul an, in 2011, nivelul atins fiind de 14 milioane dolari, in conformitate cu planul strategic anuntat de CEO-ul James Hogan in 2006.  In decembrie 2011, Etihad a anuntat preluarea unei participatii de 29,21%, din compania Air Berlin, a sasea cea mai mare companie aeriana din Europa. Ulterior, Etihad a achizionat pachete minoritare in alte companii aeriene, Seychelles Air (40%), Aer Lingus (2.987%), Virgin Australia (10%). De asemenea, compania este aproape de achizitionarea de 24% din Indian Jet Airways.

In 2012, Etihad a transportat 10.3 milioane de pasageri, cu o crestere de 23% fata de anul precedent, a avut venituri de 4,8 miliarde de dolari si un profit net de 42 de milioane de dolari. Etihad Airways este a patra cea mai mare companie aeriana din Orientul Mijlociu si este a doua cea mai mare companie aeriana din Emiratele Arabe Unite, dupa compania Emirates. In plus fata de activitatea sa de baza, de transport de pasageri, Etihad opereaza, de asemenea, si zboruri speciale de sarbatori si cargo. Compania aeriana are baza la Aeroportul International Abu Dhabi si sediul central  in Khalifa, Abu Dhabi.

La 1 august 2013, presedintele companiei, James Hogan, a semnat un contract cu Aleksandar Vucic, Prim-viceprim-ministru al Serbiei, la Belgrad, oferind Etihad o participatie de 49% in transportatorul national sarb JAT Airways / Air Serbia. In aceste conditii, guvernul sarb isi pastreaza 51% din actiuni. Printre numerosii termeni ai tranzactiei este inclus si un rebranding complet al companiei. In 2013 la Dubai Airshow, Etihad a anuntat negocierea legata de achizitionarea unei participatii de 33,3% din operatorul de transport elvetian Darwin Airline. Darwin este rebranduit ca Etihad regional incepand din martie 2014.

Etihad a cheltuit 183.6 milioane de dirhami (50 milioane dolari SUA) in 2007, pentru noul sau sediu central si construirea centrului de formare. Etihad este condus de un consiliu de administratie prezidat de catre HH Sheikh Hamed bin Zayed Al Nahyan, HH Sheikh Khaled bin Zayed Al Nahyan fiind vice-presedintele si operand, conform legislatiei, ca membru fondator. Consiliul de administratie este format din sapte membri independenti si are doua sub-comisii, fiind un comitet executiv si de Audit.

Etihad Airways a primit peste 30 de premii de la inaugurarea sa din 2003. Aceasta a castigat in 2009 distinctia World Travel Awards (WTA) pentru cel mai bun serviciu de tip Business Class din lume. In 2010, Etihad Airways a castigat premiul "World` s Best First Class ", oferit de catre Skytrax, la Hamburg. Companiei aeriene Etihad i-au fost acordat titlul de lider mondial in anii 2009, 2010, 2011 si 2012 de catre World Travel Awards. In 2013, Etihad Airways a primit toate cele trei premii la categoria First Class la 2013 Skytrax: "Cel mai bun First Class", "Cele mai bune locuri First Class" si "Cel mai bun catering First Class".

Flota Etihad Airways este alcatuita din 96 de aeronave in serviciu si 222 de aeronave deja comandate. In iunie 2004, compania a emis o comanda de 8 miliarde de dolari, pentru achizitia de aeronave: cinci Boeing 777-300ERs si 24 de avioane Airbus, inclusiv patru A380-800s. Compania aeriana a anuntat in 2008 ceea ce a fost cea mai mare comanda de aeronave din istoria aviatiei comerciale, in cadrul Farnborough Airshow: 205 de aeronave-100, 55 de optiuni si 50 de drepturi de cumparare.

Operatiunea de check-in online poate fi efectuata intr-un interval cuprins intre 24 si 2 ore inainte de decolare. Dupa parcurgerea formalitatilor, calatorii sunt indrumati sa-si printeze boarding pass-urile. Numarul de referinta este alcatuit din sase cifre, iar acesta este atribuit fiecarui calator in parte. Daca alegi sa faci operatiunea de check-in de pe telefonul mobil, va trebui sa respecti intervalul de maximum trei ore inainte de decolare.

Politica bagaje Etihad Airways

Pentru Economy Class, greutatea totala a bagajelor nu trebuie sa depaseasca 30 de kilograme. Dimensiunile maximale sunt de 45, 72, respectiv 90 cm. Membrilor Etihad Guest Silver le este permisa o greutate totala de 40 kg, celor din categoria Gold, o greutate totala de 45 kg, iar celor de la Gold Elite, 50 kg. Bagajul de mana nu trebuie sa depaseasca sapte kilograme, iar dimensiunile maxime sunt de 40, 50, respectiv 21 cm.

La Bussines Class, greutatea maxima este de 40 kg, iar dimensiunile sunt 45, 72, 90 cm. Membrii Ethiad Guest Silver pot avea bagaje de 50 kg, cei de la Gold au posibilitatea de a aduce un bagaj de 55 kg, iar membrii de la categoria Elite pot avea un bagaj de 60 kg. La First Class, pasagerilor le sunt permise doua bagaje de mana, dar cu o greutate totala de 50 kg. Bagajele de cala trebuie sa se incadreze intr-un total de 50 kg, dar membrii categoriei Etihad Guest Gold Elite pot beneficia de un plafon maxim de 70 kg.

Zboruri disponibile Etihad Airways

Puteți să rezervați biletul catre destinația dorită, apăsând butonul de rezervare din dreapta fiecărui zbor sau folosind formularul de rezervare bilet.