De ce ne intoarcem stresati din vacanta si care sunt primii pasi catre un sejur fara griji

De ce ne intoarcem stresati din vacanta si care sunt primii pasi catre un sejur fara griji
Concediul ar trebui sa fie o perioada relaxanta, momentul in care scapam de griji, insa cei mai multi dintre noi se intorc din vacanta mai obositi si mai stresati decat erau inainte sa plece.

Vacantele, perioadele de odihna din an, sunt, in unele cazuri, foarte obositoare. Potrivit unui studiu realizat recent de  o echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie, sponsorizat de institutia financiara Nationwide Building Society, una din patru persoane se intoarce din concediu mai obosita decat era inainte sa plece.

Cercetarea, realizata pe un esantion de 2.000 de persoane, a scos la iveala ca printre cele mai mari griji ale calatorilor este depasirea bugetului de vacanta. In plus, si intarzierile avioanelor, pierderea unui zbor, ratacirea bunurilor personale si asigurarea medicala, care ar trebui sa acopere orice probleme medicale neprevazute, ii fac pe turisti sa isi increteasca fruntile. Studiul a mai determinat si ca femeile se streseaza mult mai mult decat barbatii.

Neuropsihologul doctor David Lewis, de la cabinetul de consultanta in cercetare Mindlab International, a declarat ca stresul apare deseori din cauza asteptarilor nerealiste ale calatorilor. „Grijile nu dispar pur si simplu pentru ca stai la soare. De fapt, cand nu poti sa iti ocupi mintea cu lucrurile la care de gandesti in mod obisnuit, creierul tau devine preocupat de altele, cum ar fi problemele cu banii. Prin antrenarea in alte activitati, prin invatarea catorva fraze in limba tarii in care calatoresti sau prin explorarea culturii acesteia poti evita acest stres”, sfatuieste Lewis.