Daca planuiesti sa pleci intr-un city break in Paris, nu ar fi rau sa tii cont de cateva sfaturi!

Daca planuiesti sa pleci intr-un city break in Paris, nu ar fi rau sa tii cont de cateva sfaturi!

Cand este bine sa veniti 

Parisul in aprilie poate fi uneori neindicat. Totusi, este o perioada buna de vizitat. Primavara si toamna sunt anotimpuri placute ca sa va recreati in parcurile si obiectivele turistice de aici. Desi multe locuri se inchid in august, cand cei mai multi parizieni pleaca in concediu, totusi este mult de vizitat si de facut.

Alegerea unei zone

Malul stang al Senei este o alegere buna daca va place atmosfera boema a cluburilor si cafenelelor. Cartierul Marais are multe muzee si restaurante bune, iar Opera si Luvru sunt reperele centrale. Ca sa faceti economie, nu stati in centru si folositi metroul.

Alegerea unui hotel

Daca spatiul este important, intrebati de marimea camerelor, unele pot fi foarte mici. Merita sa verificati spre ce strada dau camerele, daca sunt strazi aglomerate si zgomotoase si unde este cea mai apropiata statie de metrou. Intrebati daca exista ascensor pentru ca unele cladiri vechi nu au.

Alegerea unui restaurant

Daca va place sa mancati bine sau vreti sa incercati un restaurant anume, telefonati si faceti o rezervare cu cateva saptamani inainte. Oricum, orasul este plin de locuri bune pentru a lua masa.

Ce sa vedeti

Nu incercati sa vedeti tot Parisul intr-un weekend — nu veti vedea nici macar tot Luvrul. Chiar si intr-o vizita mai lunga nu fiti prea ambitiosi, acordati-va timp si de hoinarit pe strazi si de relaxat intr-o cafenea sau bar in maniera in care o fac parizienii. Totul face parte din experienta traita.

Ce sa luati in bagaj

Vremea poate fi schimbatoare, asa ca asteptati-va la timp rece si la ploi aproape in orice zi a anului. Luati un pulover si o umbrela. Pariziencele sunt imbracate obisnuit, dar sic, asa ca nu uitati sa va puneti in bagaj cateva rochii cochete pentru a lua cina in oras. Numai la cele mai scumpe restaurante barbatilor li se cere sa poarte cravata.

Cati bani sa luati

Se pot folosi cartile de credit cunoscute (Visa, MasterCard, American Express) aproape peste tot si se dau diferente in bani cash (ATMs) oriunde in Paris unde sunt afisate simbolurile cardurilor acceptate. Asigurati-va totusi ca aveti cativa zeci de euro in buzunar cand ajungeti, pentru metrou sau taxi. Case de schimb se afla prin tot orasul.

Pasaportul si viza

Nu se cere viza cetatenilor din tarile Uniunii Europene, SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda daca stau mai putin de trei luni. Totusi pasaportul dvs, trebuie sa fie valabil pentru cel putin inca trei luni dupa sfarsitul calatoriei. Cetatenii altor tari trebuie sa ceara informatii la ambasada sau consulatul Frantei in tara lor inainte de a porni in calatorie,

Vama

Pentru cetatenii UE, nu exista limita pentru bunuri care pot fi introduse sau scoase din Franta. Ceilalti pot lua cu ei urmatoarele produse pentru care nu vor plati taxe: 200 tigarete sau echivalentul in tutun, 4 litri de vin sau 2 litri da vin plus 1 litru de tarie; 60 ml parfum si 250 ml apa de toaleta si alte produse in valoare de pana la 350 euro.

Calatoria cu copiii

Unele hoteluri permit copiilor sub o anumita varsta sa imparta camera cu parintii gratuit asa ca asigurati-va dinainte de acest lucru, multi parizieni nu-si iau cu ei copiii la restaurant, unde se bea si se fumeaza, dar ei nu vor fi intorsi din drum caci Parisul este plin de locuri potrivite pentru copii, din care puteti sa alegeti.

Puteti rezerva AICI bilete de avion catre Paris!

sursa: Top 10 Paris, Ghiduri turistice vizuale, Mike Gerrard & Donna Dailey Editura Litera