Daca iubiti natura, iata principalul motiv sa vizitati Londra! Lista celor mai frumoase 10 parcuri si gradini regale din care veti pleca cu amintiri de neuitat
De palatul Buckingham apartin parcurile ultracentrale ale Londrei - St. James si Green Park. In apropiere se gasesc Hyde Park si Gradinile Kensington. Acestea ofera relaxare celor care locuiesc, lucreaza sau calatoresc in capitala Angliei. Ele au facilitati pentru tenis, calarie si navigatie, dar si pentru alte activitati. Picnicul in parc este una dintre marile placeri oferite de Londra pe timpul verii.
Majoritatea parcurilor mari dispun de cafenele in aer liber, restaurante si chioscuri de inghetata. Parcurile se deschid in zori si se inchid la apus(21:30 vara). Atentie, sa nu ramaneti inauntrul unui parc mare cand se insereaza! In timpul verii, in Hyde Park, Regent’s Park si parcul St. James se organizeaza concerte si alte evenimente.
Hyde Park
Una dintre cele mai populare atractii ale acestui parc londonez urias este lacul Serpentine, avand un spatiu de scaldat si barci de inchiriat. Se pot inchiria si cai. In Coltul Oratorilor, langa Arcul de Marmura, poti vorbi multimii de pe o platforma.
Parcul St. James
Cel mai elegant parc al Londrei a fost amenajat in sec. 18 de Capability Brown. Pe malurile lacului traiesc peste 40 de specii de pasari de apa. Are o cafenea, iar in timpul verii in foisor au loc concerte de pranz.
Gradinile Kensington
Aflate in continuarea Hyde Park, Gradinile Kensington au fost deschise publicului in 1841. Recent, magnificele Gradini Memoriale Printesa Diana s-au dovedit extrem de atractive pentru copii.
Regent’s Park
Aici se afla Gradina Zoologica si un teatru in aer liber. Regent's Park este inconjurat de terasele clasice ale lui John Nash. Gradina de Trandafiri a Reginei Maria este incantatoare.
Green Park
Preferat de functionari, acest mic parc are vara sezlonguri de inchiriat. Pe vremuri facea parte din domeniile Palatului St. James.
Parcul Greenwich
Observatorul Regal din Greenwich se afla pe dealul din interiorul acestui parc. De aici se deschide o priveliste extraordinara a Vechiului Colegiu Regal Naval si a Londrei.
Parcul Richmond
Cu o suprafata de 2350 de acri, acesta este cel mai mare Parc Regal. Turme de caprioare si cerbi lopatari se plimba in voie. Primavara, pe Plantatia Isabella infloresc trandafiri de munte (rododendroni). Scoala Regala de Balet are sediul in Pavilionul Alb, initial ridicat pentru George II, in 1727.
Primrose Hill
La nord de Regent's Park, Dealul Primrose ofera o vedere splendida a peisajului citadin de pe varful sau de 66 m. Pe vremuri era un loc favorit pentru dueluri. Micul parc a fost salvat de la disparitie in 1841, find preluat de un membru al Consiliului de Coroana.
Bushy Park
In Duminica Nucilor, in luna mai, cand copacii sunt infloriti, o vizita in Bushy Park iti lasa amintiri de neuitat. Bushy este ingrijit de Corpul Politienesc Regal.
Piata Grosvenor
Loc de intalnire al inaltei societati de la inceputul sec. 18 pana la al doilea razboi mondial, Grosvenor este singura piata din Londra aflata proprietatea Coroanei. Pe latura vestica se afla Ambasada SUA.
Cea mai mare parte a terenurilor care formeaza Parcurile Regale a fost luata de Henric VII de la Biserica, in anii 1530, in timpul Reformei. El a populat parcurile Green, Hyde si St. James cu animale mari de vanat. De la sfarsitul sec. 17, parcurile si gradinile au fost amenajate de decoratori profesionisti. In 1689, William Mary au hotarat infiintarea Gradinilor Kensington. In 1811, printul regent si Nash au amenajat domeniul privat care ulterior a devenit Regent's Park.
sursa: Top 10 Londra, Ghiduri turistice vizuale, Editura Litera
Puteti rezerva AICI bilete de avion catre Londra!