Cum functioneaza bacsisul in lume

Cum functioneaza bacsisul in lume
Taxi, restaurant, valet sau coafor. Indiferent de serviciu, bacsisul de la final ramane o lege universala. Unii spun ca este bun-simt, altii o fac dintr-o obligatie sociala. Cert este ca, in functie de tara, recompensa financiara are regulile ei si, mai ales, procentajul ei.
 
Fie ca ti-a placut cum ai fost servit sau nu, bacsisul va ramane pe masa, dupa ce a fost platita nota. Odata un gest care rasplatea zelul angajatilor si calitatea serviciilor, astazi a devenit o lege de la sine inteleasa. 
 
In Statele Unite, bacsisul nu mai este negociabil. Toti angajatii care presteaza orice fel de servii se asteapta la o recompensa de 15-20% din nota finala. In schimb, in tari precum Brazilia, Japonia si China bacsisul este complet optional si este, mai degraba, un obicei al turistilor, potrivit adevarul.ro. Localnicii nu ofera mai mult de pretul cerut. Altfel, in restul tarilor, bacsisul valoreaza intre 5 si 20%, cele mai mari recompense fiind primite de catre angajatii restaurantelor. Somelierii, barmanii si soferii de taxi beneficiaza de atentia sporita a clientilor, in timp ce angajatii hotelurilor si ai cafenelelor  depinde de starea clientului.