Ceasul climatic ar putea fi inversat de oameni cu 50 milioane de ani
Viitorul nostru pe Pamânt ar putea fi si trecutul, dupa cum arata un studiu in care cercetatorii arata ca oamenii inverseaza o tendita pe termen lung de racire a planetei observata in urma cu aproximativ 50 de milioane de ani.
Pâna in 2030, clima Pamântului ar putea semana cu cea de la mijlocul Pliocenului din urma cu aproximativ 3 milioane de ani geologici. Conform Phys, fara reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera, clima de pe Terra ar putea fi pâna in 2150 comparabila cu cea din Eocen, epoca ce caracteriza planeta in urma cu 50 milioane de ani.
„Daca ne gândim la viitor in termenii trecutului, traiectoria societatii umane este una necunoscuta”, afirma autorul studiului, Kevin Burke din cadrul Universitatii din Wisconsin-Madison. „Ne indreptam catre modificari dramatice ce vor avea loc intr-o perioada foarte scurta de timp, inversarea efectului de racire este o tendinta ce poate avea loc in câteva secole”, a adaugat Burke, potrivit descopera.ro.
Toate speciile de pe Pamânt au un stramos ce a supravietuit Eocenului si Pilocenului, dar daca oamenii, fauna si flora din prezent vor supravietui acestor schimbari dramatice ramâne un lucru incert. Studiul recent are la baza date climatice si istorice de la inceputul secolului XX. In timpul Eocenului, dinozaurii dispareau si apareau primele mamifere. Regiunea arctica era o padure mlastinoasa precum cele existente in prezent in sudul SUA.
In Pilocen, America de Sud si de Nord s-au alipit din punct de vedere tectonic, clima era arida, iar podurile din pamânt, formate natural, permiteau animalelor sa se raspândeasca de-a lungul continentelor. In aceasi perioada s-a format si lantul muntos Himalaya. Temperaturile erau cu 1,8-3,6 grade Celsius mai ridicate decât in prezent.