Cafeneaua unde platesti cu plastic in loc de bani

Cafeneaua unde platesti cu plastic in loc de bani

O cafenea din inima Londrei le-a oferit clientilor o cafea si o gustare in schimbul obiectelor de plastic pentru a sprijini si incuraja reciclarea. In Covent Garden din Londra, s-a deschis, saptamana trecuta, timp de doua zile, The Rubbish Café, o cafenea unde consumatia nu a fost platita in bani, moneda de schimb fiind plasticul reciclabil. Cei care au dus macar un obiect din plastic au primit mancare si o cafea.   

Initiatorii ideii, compana belgiana Ecover, care fabrica produse de curatare ecologice realizate din pe baza de plante si minerale, au vrut astfel sa combata ideea ca plasticul, atat de daunator mediului inconjurator, este un material fara valoare. „Am creat un material care poate rezista mii si mii de ani in natura, dar care nu mai are valoare pentru oameni. E ceva de unica folosinta, care se arunca. Noi vrem sa punem sub semnul intrebarii aceasta idee si sa redam valoarea a ceva ce consideram acum gunoi“, a declarat Tom Domen, autorul initiativei, potrivit adevarul.ro.

Cu aceasta ocazie, oamenii au avut parte si de o lectie importanta. „Unii vin cu o geanta plina si incep sa intrebe: Asta e reciclabila? Dar asta? Asa ca e o conversatie si are un aspect educativ“, a continuat Tom Domen. Pana si localul a fost decorat in ton cu initiativa - cu obiecte din plastic reciclat. Iar meniul oferit a fost si el prietenos cu mediul. „Am creat practic un meniu sustenabil. Asta inseamna sa abordezi mancarea holistic, sa mananci sezonier, divers si sa folosesti tot ingredientul. Asa ca avem conopida cu tot cu frunze, coriandru cu tot cu tulpina, sfecla cu tot cu coaja“, a explicat Tom Hunt, bucatarul. In ultimele decenii, omenirea a produs 8,3 miliarde de tone de plastic. 60 la suta din cantitate a ajuns in gropile de gunoi sau in mediu. Gradul de constientizare a problemei a crescut in ultimii ani, in conditiile in care specialistii au prezis ca, in ritmul actual de poluare, in 2050 oceanele lumii vor avea mai mult plastic decat peste.