Avionul care zboara fara combustibil, pus in functiune

Avionul care zboara fara combustibil, pus in functiune
Avionul Solar Impulse a fost imbarcat joi la bordul unui cargo Boeing 747 cu destinatia SUA, unde urmeaza sa traverseze in zbor teritoriul nord-american de la Est la Vest, fara o singura picatura de combustibil, relateaza Reuters, Yahoo si HuffingtonPost.
 
Deocamdata, avionul, conceput in Elvetia si care functioneaza pe baza de energie solara, nu este in masura sa efectueze zboruri transatlantice. In ajun, a fost desfasurata o operatiune complexa de incarcare a monoplanului fragil, cu o greutate de numai 1,6 tone si cu o anvergura a aripilor ca la Airbus A340 ( 63,4 m ), in avionul de transport.
 
Joi dimineata, Boeing 747 cu Solar Impulse la bord a decolat de pe aeroportul militar din Payerne (Elvetia). Zborul urmeaza sa debuteze oficial in luna mai pe ruta San Francisco -Washington-New York. Cofondatorul proiectului, Andre Borschberg, inginer si pilot, nu a exclus ca in timpul zborului sa existe si opriri intermediare. In general, Solar Impulse ar trebui sa aterizeze pe aeroportul JFK din New York la inceputul lunii iulie, dupa ce va fi parcurs o distanta de peste 5.000 de kilometri, potrivit capital.ro.
 
"Teoretic, avionul poate parcurge aceasta distanta fara nicio oprire, dar este dificil pentru pilot, din cauza ca monoplanul nu este echipat cu pilot automat", a indicat Andre Borschberg. Explicand alegerea teritoriului SUA pentru demonstrarea 'capacitatilor' Solar Impulse, dezvoltat de Institutul Politehnic din Lausanne (Elvetia), cu sprijinul unor companii private si al Agentiei Spatiale Europene, acesta a spus ca a jucat un rol istoria aviatiei mondiale.
 
"Intre primul zbor al fratilor Wright in 1903 si prima traversare a Atlanticului de Charles A. Lindbergh in 1927, a existat si primul zbor de la Est la Vestul SUA. Tocmai acest zbor dorim sa-l reeditam inaintea unui zbor transatlantic", a mai spus Borschberg. Conform planurilor actuale, Solar Impulse ar putea efectua un zbor transatlantic in 2015. Initial, zborul fusese programat pentru 2014, dar din cauza unor probleme de constructie ivite la o aripa, termenul a fost amanat cu an.