Venetia interzice accesul vapoarelor de croaziera in centrul istoric

Venetia interzice accesul vapoarelor de croaziera in centrul istoric

Ambarcatiunile de mari dimensiuni vor fi interzise in centrul istoric al Venetiei, anunta guvernul italian, citat de BBC. Navele de peste 1.000 de tone vor fi redirectionate incepând cu luna septembrie, potrivit Mediafax.

Decizia a fost luata dupa ce, in luna iunie, un vas cu o capacitate de 2.675 de pasageri a lovit faleza pe canalul Giudecca, ranind cinci persoane. Initiativa nu ii multumeşte pe activiştii care cer sa fie protejat oraşul, aceştia atragând atentia ca nu se face destul pentru a preveni eroziunea malurilor şi poluarea in laguna.

Începând din luna septembrie, vapoarele vor fi obligate sa ancoreze in porturile Fusina şi Lombardia, la distanta de centrul oraşului. Prin decizia municipalitatii, o treime din vase vor fi redirectionate pâna la finalul anului 2020. Ecologiştii sustin ca valurile create de vapoare pe canale erodeaza fundatia oraşului care este in mod curent inundat. În plus, vasele de mari dimensiuni afecteaza aspectul oraşului istoric şi aduc prea multi turişti.

Guvernul a mai interzis vasele de peste 96.000 de tone de pe canalul Giudecca, in 2013, dar initiativa a fost ulterior blocata. Şi in 2017 s-a anuntat intentia de a redirectiona ambarcatiunile de mari dimensiuni, dar decizia ar fi urmat sa fie implementata pe parcursul a patru ani.