Unde e "capatul Pamantului"

Unde e capatul Pamantului

Puerto Williams a preluat titlul detinut pana acum de Ushuaia, localitatea argentiniana aflata in apropiere si a mutat capatul lumii de cealalta parte a canalului Beagle, in Tara de Foc.

Cu aceasta ocazie, locuitorii micului oras chilian s-au declarat increzatori ca titlul le va aduce mai multi turisti. In acelasi timp, acestia sunt ingrijorati de faptul ca le-ar putea afecta modul de viata. „Suntem obisnuiti cu linistea, ne lasam usile descuiate. Ne facem griji ca ne-am putea pierde acest mod linistit de viata“, spune María Luisa Muñoz, vicepresedintele unei comunitati Yagan din zona.

Localitatea se afla la mai putin de 50 de kilometri de Ushuaia, fostul detinator al titlului. Aici exista un tren spre „capatul lumii“, o bienala de arta la „capatul lumii“, iar orasul avea ca motto oficial „Ushuaia, fin del mundo, principio de todo“ (Ushuaia, capatul lumii, inceputul a tot - trad.). Puerto Williams a fost fondat in 1953 ca o baza navala chiliana, fortele marine functionand si ca furnizori de electricitate in localitate pana in 2002. Intre 1982 si 2002, numarul de locuitori a crescut de la 1.059 la 2.874 de locuitori si perspectiva recunoasterii statului urban deja incepea sa se contureze. Clima din Puerto Williams este temperata subpolara oceanica, verile fiind scurte si racoroase, cu temperaturi care ajung pana la 27 de grade in ianuarie, in timp ce iernile au inregistrat scaderi de temperatura care nu au coborat sub -13.8 grade in luna iunie. „Pentru noi e un instrument de atragere a unui numar mai mare de turisti“, spune Francisca Albornoz, presedintele Asociatiei Turistice de la Capul Horn.