Ultimul lucru pe care te-ai astepta sa-l gasesti in Canada. Si totusi exista! Dune de nisip active, cele mai nordice de pe Terra

Ultimul lucru pe care te-ai astepta sa-l gasesti in Canada. Si totusi exista! Dune de nisip active, cele mai nordice de pe Terra

In marginea sudica a lacului Athabasca, in provincia canadiana Saskatchewan, se afla cele mai nordice dune de nisip active de pe Pamant. Ultimul lucru la care te-ai astepta intr-o astfel de regiune mustind a vegetatie.

Spre deosebire de dunele care se formeaza in regiunile uscate, aride, cele din Athabasca se afla in mijlocul unei zone umede, chiar o mlastina, inconjurate de padure, ceea ce le face sa fie o ciudatenie. Acopera o regiune de 30.000 de hectare si sunt casa pentru circa 300 de specii de plante, din care 40 sunt extrem de rare, iar aproximativ 10 nu se gasesc niciunde altundeva pe Terra.

Dunele de nisip din Athabasca s-au format in urma cu 8.000 - 9.000 de ani, la sfarsitul ultimei perioade glaciare. Pe masura ce ghetarii s-au topit, apa a antrenat miscari ale nisipului, sedimentelor, ducandu-le in lacul Athabasca. In cele din urma, apa din lac a devenit tot mai putina, expunand din ce in ce mai mult nisip. Acesta a fost modelat de vant si continua sa fie, luand nastere dunele, care sunt impinse din ce in ce mai mult catre padure.

Unele dune ajung pana la 30 de metri, asa ca peisajul e de-a dreptul impresionant, arata Tourism Saskatchewan Canada. Pe alocuri, insa, acesta poate parea chiar dezolant, cu arborii culcati la pamant sau desfrunziti. Peisajul se schimba constant, dunele inaintand cu 15 - 30 de centimetri pe an. Din anii 90, dunele au propriul parc national. Insa nu e usor sa ajungi la ele. In zona nu exista sosele, asa ca se poate ajunge doar pe calea aerului.

sursa: ziare.com