Tunis, un oras al contrastelor
Capitala Tunisiei ofera o perspectiva dubla vizitatorilor sai. Pe de o parte, ea poarta atributele trecutului sau bogat si indepartat. Aceasta este de fapt Medina, centrul istoric al orasului. Souk-urile, moscheile si strazile sunt expresia perfecta a arhitecturii arabo-musulmane. Pe de alta parte, putem lesne observa urmele recente ale influentei Occidentului si, in special,pe cele ale Frantei. La est de medina, incepand cu strada Bourguiba, se afla orasul modern. Pe o linie dreapta sunt ordonate magazinele, bancile, cafenelele si cladirile, toate europene.
 
Doua sau trei zile nu vor fi suficiente pentru a descoperi farmecul orasului si imprejurimile sale. Plimbati-va prin souk-urile cu parfumuri de Orient, beti ceai de menta intr-o cafenea, priviti antichitatile Muzeului Bardo, relaxati-va pe plajele din apropierea capitalei, plimbati-va prin satul Sidi Bou Said si descoperiti vestigiile anticului oras punic din Cartagina - acestea sunt o parte din cele o mie si una de placeri pe care vi le ofera Tunis.
 
Nu veti avea nici o problema in a identifica cele doua stiluri arhitecturale care caracterizeaza Tunis. Medina este o bijuterie de arhitectura arabo-islamica, aflata de altfel pe lista UNESCO. In declin acum cativa ani, Medina a facut obiectul unui program de reabilitare. Cealalta fata a orasului se concentreaza pe strazile Bourguiba, Carthage, Paris si Libertatii. Aceasta zona moderna este o reflectare a perioadei de protectorat francez (1881-1956). Hoteluri, case si magazine - toate au un stil care contrasteaza cu cel al Medinei.
 
Incepeti vizita in Tunis cu cartierul numit "orasul modern". Puternic inspirat din modelul european, acesta nu va oferi peisajul pentru care, poate, ati venit in Tunisia. Cu toate acestea, animatia care domneste dupa-amiaza tarziu este foarte placuta. Apoi mergeti in partea cea mai autentica a orasului. Medina este un labirint de alei si souk-uri incurcat,e in jurul moscheilor Zitouna si Olivier. Dupa o plimbare pitoreasca, puteti vizita un palat vechi al burgheziei tunisiene (numit Dar) si mausoleul unei ilustre personalitati din Tunis, printesa Aziza Othmana de exemplu. In vestul orasului, Muzeul Bardo este o necesitate pentru orice iubitor de arta din antichitate. Colectia sa superba de mozaicuri romane nu are egal pe planeta. Parcul Belvedere va ureaza bun venit pentru o plimbare revigoranta sub palmieri, pini si eucalipti. La cativa kilometri de Tunis, doua sit-uri au castigat o reputatie solida. Satul Sidi Bou Said, in alb si albastru, pare iesit direct dintr-un tablou. Sit-ul orasului vechi Cartagina este, de asemenea, exceptional. Desigur, o oprire la La Marsa sau pe una dintre celelalte plaje ale orasului este o optiune pe care multi nu o vor regreta.
 
Doua orase prospere, doua civilizatii stralucitoare ... care nu puteau conduce decat la o mare rivalitate. Romani si cartaginezii au influentat foarte mult istoria antichitatii si pe cea a Tunisiei. Exponatele din muzee ne dau indicii despre credintele, activitatile, arta si cultura acestor popoare.
 
Muzeul Bardo are mozaicuri splendide, datand din epoca romana. Conserva cateva obiecte din preistorie si statui din bronz, dar si o nava care a esuat in apropiere de Mahdia, in anul 81 i.Hr.
 
Muzeul Carthage prezinta obiecte (masti, sarcofage, ceramice, amfore etc) gasite pe sit-ul capitalei punice. Puteti vedea, de asemenea, ramasite ale acestor civilizatii: bai termale, teatrul, case, lacasuri de cult. Sapaturile au scos la iveala ruinele antice ale oraselor punice si romane: Cartagina, Thuburbo Majus, Utica, Dougga, El-Djem sau Sbeitla.