Topul celor mai prospere, sanatoase si fericite tari din lume

Topul celor mai prospere, sanatoase si fericite tari din lume

Institutul londonez Legatum a facut public indexul global al prosperitatii, un sondaj amplu in urma caruia rezulta un top al celor mai bogate, sanatoase si fericite tari ale lumii din anul precedent.

Norvegia este desemnata, pentru a opta oara in ultimii zece ani, cea mai prospera tara din lume, urmata de Noua Zeelanda, fruntasa in 2016, si Finlanda.
Pentru a intocmi clasamentul s-a tinut cont de 104 variabile, printre care produsul intern brut pe cap de locuitor si numarul de persoane care lucreaza cu norma intreaga. Variabilele au fost la randul lor impartite in noua subcategorii – economia, mediul de afaceri, calitatea guvernarii, educatia, sanatatea, siguranta si securitatea, libertatea individului, capitalul social si mediul natural.  

In cadrul sondajului au fost analizate 149 de tari, iar Romania s-a clasat in topul general pe locul 46, cu patru pozitii mai sus decat in 2016. In ceea ce priveste subcategoriile, in 2017 Romania a stat cel mai bine la capitolul siguranta si securitate, ocupand locul 42, insa cel mai tare ne-a tras in jos sistemul de sanatate, fiind plasat pe locul 91. La celelalte ne-am pozitionat dupa cum urmeaza: mediul de afaceri – locul 48; libertatea individului – locul 51; educatie – locul 52; mediul natural – locul 55; economie – locul 60; guvernare – locul 68; capital social – locul 81.    Potrivit sondajului, cea mai buna economie o are Suedia, iar cel mai bun mediu de afaceri este in Statele Unite, care in clasamentul general se afla pe locul 18. La capitolul guvernare cel mai bine sta Finlanda, iar cand vine vorba de libertatea individului fruntasa este Noua Zeelanda. Pe primul loc la capital social este Australia, Singapore (locul 17) domina la siguranta si securitate, iar Norvegia se ingrijeste cel mai mult de mediul natural. La educatie si sanatate au castigat Elvetia si Luxemburg (locul 14).

Pe ultimele locuri in clasamentul general s-au clasat, in ordine, Sudan, Republica Central Africana si Yemen.

Iata tarile care ocupa primele zece pozitii:  
1. Norvegia
2. Noua Zeelanda
3. Finlanda
4. Elvetia
5. Suedia
6. Olanda
7. Danemarca
8. Canada
9. Australia
10. Marea Britanie