Top 5 obiective turistice din Paris

Top 5 obiective turistice din Paris

Capitala Frantei, Paris, este unul dintre cele mai vizitate orase din lume. Numita si "orasul indragostitilor, metropola este considerata inima Europei. Iata care sunt cele mai importante 5 obiective turistice pe care nu ar trebui sa le ratati pe langa Sacré-Coeur si cartierul Montmartre, centrul Pompidou, Panteon si Opera Garnier.

1. Turnul Eiffel. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume si unul dintre cele mai cunoscute. Hulit inițial de parizieni, care n-au apreciat structura de metal concepută de Gustave Eiffel, astăzi Turnul din Paris a devenit simbolul capitalei Franței. Chiar daca nu iti doresti sa il vizitezi, nu ai cum sa nu il vezi, deoarece varful Turnului Eiffel se poate vedea aproape din orice punct al Parisului. Turnul Eiffel masoara 300 de metri inaltime si atunci cand a fost ridicat, la sfarsitul secolului al 19-lea, era de doua ori mai inalt decat Monumentul Washington, care la acea vreme detinea titlul de cea mai inalta structura din lume. Turnul Eiffel este vopsit la fiecare sapte ani si primeste mai multi turisti decat orice alt obiectiv turistic pentru a carui vizitare se plateste - se estimeaza ca aproximativ 7 milioane de turisti viziteaza Turnul Eiffel in fiecare an. Aproximativ 500 de salariati lucreaza si sunt responsabili cu intretinerea, lucreaza in restaurante, la lifturi, la paza si la ghidarea turistilor care dau navala in fiecare zi pentru a se bucura de o panorama a Parisului de la mare inaltime.

2. Muzeul Luvru. Odata resedinta a regilor Frantei, palatul gazduieste acum lucrari de arta exceptionale, apartinand culturilor din intreaga lume, din perioade diferite. Printre cele mai renumite opere de arta expuse aici va veti bucura cu siguranta la vederea celei mai faimoase picturi din intreaga lume, Mona Lisa (La Gioconda), desavarsita de maestrul Leonardo da Vinci intre 1503 si 1505, dar si faimoasa sculptura Venus din Milo, realizata in Grecia antica de Alexandros de Antioch dupa unele surse, dar lucrarea nu poate fi atribuita concret niciunui artist – poate ca aceasta contribuie de fapt la enigma ce inconjoara frumusetea ei. De fapt, in cadrul vizitei la Luvru veti intalni nenumarate obiecte de arta si opere realizate de artisti care au initiat curente in arta la vremea lor. La iesirea din Muzeul Luvru va puteti plimba prin Gradinile Tuileries (Jardin des Tuileries), care marginesc una dintre laturile cladirii. Gradinile Tuileries este de fapt unul dintre cele mai mari si mai frumoase parcuri din Paris, realizat de arhitectul peisagistic André Le Nôtre, cel care a realizat si gradinile de la Palatul Versailles.

3. Catedrala Notre-Dame. Cu maretia sa gotica Notre Dame din Paris, domina nu numai raul Sena si Ile-de-la-Cite ci si istoria capitalei Frantei. Pe locul unde se inalta astazi maiestuosul edificiu sacru in antichitate romanii ridicasera un templu dedicat lui Jupiter, care a fost urmat de o bazilica si apoi de o biserica in stil romanic inchinata sfantului Stefan, construita de regele merovingian Hildebert, in anul 528. Initiativa de a ridica o catedrala, cu aproximativ 900 de ani in urma, a apartinut iui Maurice de Sully, episcop de Paris, datorita cresterii numarului de credinciosi. Lucrarile au inceput in 1163, dar nu au fost incheiate decat cu 180 de ani mai tarziu, in 1345, si atunci fara finisajele finale. Catedrala, inchinata Fecioarei Maria, a fost ridicata in perioada analfabetismului, asa ca a fost conceputa incat sa prezinte intr-un mod cat mai plastic scenele si personajele Bibliei, in portalurile, picturile si vitraliile ce impodobesc.

4. Bulevardul Champs-Élysées. Opera arhitectului Le Nôtre, “autorul” Gradinilor Tuileries si al gradinilor de la Versailles, bulevardul Champs-Élysées este un must see pentru oricine ajunge in Paris. Impartit in doua, partea inferioara a bulevardului incepe de la Place du Concorde si trece pe langa un frumos parc, Jardin des Champs-Élysées. Partea superioara, care se continua pana la Arcul de Triumf, este una extrem de frecventata de turisti si localnici, intrucat aici veti intalni renumite magazine de lux, hoteluri, cafenele, restaurante, teatre si cinema-uri.

5. Arcul de Triumf. Arcul de Triumf este unul dintre cele mai renumite monumente franceze, fiind situat la extremitatea vestică a Bulevardului Champs-Élysées, considerat de către pariezieni cel mai frumos bulevard din lume. Construcția a fost comandată de insusi Napoleon Bonaparte in anul 1806, edificiul fiind finalizat 30 de ani mai târziu. Arcul de Triumf este inspirat din arhitectura romană, fiind o construcție impunătoare, cu o inălțime de 50 de metri. Edificiul poartă mândru patru statui, câte una pe fiecare stâlp in parte, elemente care sunt de fapt amprenta evenimentelor glorioase din trecut. D.F.