Top 15 orase cu cea mai buna mancare din Europa
Cand isi planifica vacantele si nu stiu ce destinatie sa aleaga, unii oameni se gandesc la itinerariile bazate pe locuri istorice faimose, insa tin cont si de experientele gastronomice pe care le pot avea. Cand ne gandim la mancarea din Europa, primele locuri care ne vin in minte sunt Italia si Franta, tinand cont de traditiile acestor tari. Cu toate acestea, clasamentul in functie de numarul restaurantelor cu stele Michelin este un bun punct de pornire in gasirea celui mai bun oras europen din punct de vedere gastronomic, deoarece acest lucru garanteaza o experienta culinara desavarsita.
Publicatia Business Insider a realizat clasamentul tarilor europene cu cea mai buna mancare:
Locul I: San Sebastian
Cunoscuta drept capitala europeana a mancarii, orasul spaniol are cele mai multe stele Michelin pe metru patrat din Europa (este al doilea la nivel mondial, dupa orasul Kyoto din Japonia), fiind un paradis pentru iubitorii de mancare. Aici exista 6 din cele mai bune 50 de restaurante din lume, printre care Mugaritz, Akelarre, Arzak sau Martín Berasategu, din cele 9 care au fost recompensate cu stele Michelin. Pentru a lua masa intr-unul din aceste restaurante, este nevoie de rezervare cu cel putin doua saptamani inainte. Cei care doresc o masa mai ieftina pot intra in nenumaratele restaurante de-a dreptul fermecatoare din San Sebastian.
Locul II: Londra
Cu o populatie de 12 milioane de locuitori, unde sunt incluse zeci de nationalitati, sansele de a gasi mancare buna sunt destul de ridicate. In plus, Jamie Oliver, Nigella Lawson si Nigel Slater au reprezinta o sursa de inspiratie pentru toate generatiile care doresc imbunatatirea abilitatilor de gatit. Bucataria britanica a cunoscut o adevarata revolutie pana la anii '80, dar si la inceputul anilor '90. Capitala engleza are aproximativ 65 de restaurante cu stele Michelin, care au la carma bucatari de top cum ar fi Clare Smyth (antrenat de Gordon Ramsay) si Jason Atherton.
Locul III – Florenta
Florenta este faimoasa pentru „ bistecca alla fiorentina” (o friptura cu o greutate de aproximativ 1.2 kg), care este si simbolul orasului. Orasul este vestit si pentru mancarea stradala: sandwich-ul „lampredotto” realizat cu una dintre cele patru parti ale stomacului de vaca. Este un produs alimentar sarac, dar foarte gustoas, care este servit cu salsa verde. Cel mai faimos trippaio se gaseste in „Loggia del Porcellino”, chiar in centrul orasului Florenta.
In top mai sunt incluse si Roma, cu o traditie veche in producerea alimentelor provenite din diferite zone, dar si Paris, capitala dragostei, detinatoarea celor mai multe restaurante (94) care impreuna au 125 de stele Michelin.
Topul celor mai bune 15 destinatii culinare din Europa:
15. Palermo (Italia)
14. Girona (Spania)
13. Napoli (Italia)
12. Praga (Republica Ceha)
11. Venetia (Italia)
10. Copenhaga (Danemarca)
9. Paris (Franta)
8. Roma (Italia)
7. Lyon (Franta)
6. Amsterdam (Olanda)
5. Modena (Italia)
4. Berlin (Germania)
3. Florenta (Italia)
2. Londra (Marea Britanie)
1. San Sebastian (Spania)