Tel Aviv - cocktail de placeri urbane
"Orasul care nu doarme niciodata" are vantul in panze in ultimii ani. Trebuie sa recunoastem ca acest cocktail de statiuni de petrecere a timpului liber si placeri urbane este atragator. Cu kilometri de plaja care se afla la cativa pasi de magazine si hoteluri, atmosfera este mereu una festiva.
Tel Aviv pe mare
Revista americana National Geographic a clasat, in 2010, orasul Tel Aviv, in top 10 "cele mai bune orase din lume, cu plaja", alaturi de Barcelona, Rio de Janeiro, Nisa, printre altele. Cu 300 de zile de soare pe an, orasul isi rasfata turistii cu soare din aprilie pana la mijlocul lunii noiembrie. Cu cei 6 km ai sai, plaja se invecineaza cu coasta orasului Jaffa -punctata cu siluete impozante de hoteluri istorice. Spre nord, nisipul este impartit in mai multe plaje, iar unele au propriul lor caracter (ca Metzizim, non-mixta si rezervata, in alternanta, barbatilor si femeilor). In general, activitatile nu lipsesc, daca vreti sa jucati volei pe plaja, sa faceti ski jet sau sa mergeti barca... Daca iubiti sporturile nautice (navigatie, windsurfing, scufundari...), mergeti spre portul de agrement din Tel Aviv!Vantul bate puternic pe coasta, iar din aceasta cauza a fost nevoie de construirea unor diguri pentru a rupe curentul si a conserva zonele de scaldat.
Tel Aviv si cultura
Tel Aviv-ul nu este vizitat pentru frumusetea sa - acesta nu este, strict vorbind, un "oras frumos" - ci pentru realizarile sale, ale arhitecturii Bauhaus, care detine un patrimoniu unic in lume. Aproape 400 de cladiri reflecta aceasta miscare nascuta in anii '20-'30 in Germania. "Orasul alb" este astazi un veritabil muzeu deschis, clasat in 2003, in Patrimoniul Mondial al UNESCO.
Orasul are, de asemenea, trei muzee importante, printre altele, dedicate artei contemporane (Muzeul de Arta din Tel Aviv), istoriei diasporei (Muzeul Diasporei Evreiesti), propriului trecut (Muzeul Tel Aviv-Jaffa). Dar dincolo de institutii, cultura e pusa in scena prin galerii numeroase, cum ar fi Ben Yehuda si Dizengoff, unde vitrinele reflecta bogatia scenei artistice israeliene. Pentru cumparaturi, vizitati Sheinkin Street, artera vibranta la inspiratiile boeme. Impatimitii de istorie nu trebuie sa rateze orasul vechi Jaffa.
Tel Aviv noaptea
Daca Ierusalimul este in intregime axat pe spiritualitate, Tel Aviv este pentru placerile hedoniste, paradis al placerilor pe pamant, deschis (a fost votat ca fiind cel mai gay-friendly oras in 2012) si cosmopolit. "Orasul care nu doarme niciodata" este mandru, un oras solar in care barurile si cluburile vibreaza pana in zori. Exista cate ceva pentru fiecare gust, de la club hip-hop sau techno la trance ascutit.
Noaptea incepe mai devreme in Tel Aviv si, inainte de a cadea, terasele si restaurantele se umplu repede cat timp va plimbati de-a lungul plajei sau vizitati zone ca Ben Yehuda sau Allenby. Locuitorii din Tel Aviv ies mult, iar weekend-ul este, evident, varf de emotie, mai ales daca optati pentru bulevardul Rothschild. Vechiul port al orasului, in nord (construit in 1936) a fost obiectul, acum cativa ani, a unei renovari, iar docurile au fost complet transformate pentru a oferi baruri, restaurante si cluburi.
Bucataria este internationala, deoarece evreii veniti din toate tarile si-au adus cu ei bucataria. Puteti degusta mancaruri rusesti, poloneze, maghiare, libaneze, orientale... Falafel, humus, kebab fac parte din alimentatie. Tel Aviv este un oras care iubeste viata, veti gasi numeroase restaurante cu specialitati diferite, sushi, bucatarie franceza, rusa, italiana, libaneza...
Pont! Plimbati-va vineri dimineata de la Jaffa la piata Flee - un talmes-balmes pe aleile orasului vechi, unde veti face cateva descoperiri neobisnuite. Numerosi artisti vin aici sa-si vanda si expuna operele. Apoi, tot vinerea, nu ezitati sa mergeti pe partea laterala a strazii Nachalat Binyamin, unde se afla o piata artizanala foarte plina de viata.