Roma, un oras-muzeu plin de istorie
Roma, un oras care a dominat mult timp "lumea civilizata", contine o mie si una de povesti despre trecutul sau bogat. Cele 400 de biserici, 300 de fantani si vestigii nenumarate sunt urme lasate de fiecare epoca in parte, incepand cu cea a etruscilor.
Dar imaginea Romei nu ar trebui sa fie limitata la cea de "muzeu". Roma este capitala vie si vibranta a Italiei. Romanii sunt acolo pentru a ne aminti acest lucru. Stilul lor de viata, "Dolce Vita", temperamentul lor mediteranean, look-ul lor ingrijit si inclinat spre perfectiune, specialitatile lor culinare sunt cateva dintre bogatiile pe care va invitam sa le descoperiti vizitand acest oras.
Daca ajungeti in Roma, trebuie sa vizitati Dealul Palatin, una dintre cele sapte coline care alcatuiesc Roma. Aceasta este una dintre cele mai vechi parti ale orasului. Augustus a fost primul care si-a stabilit resedinta pe acest deal. Trebuie sa vedeti Casa Livia, Baile Septimius Severus, Circus Maximus, Forumul Roman - centrul politic, social si economic din Roma antica. Via Sacra (Calea Sacra) traverseaza forumulul de la est la vest. Vizitati si numeroasele vestigii istorice: Marea Curie Julia, Arcul lui Septimius Severus, coloanele Templului lui Saturn, Templul lui Castor si Pollux, Templul lui Vesta, Arcul lui Titus.
Piazza Navona este cea mai frumoasa piata a Romei. Cu o forma asemanatoare unei elipse, in partea de vest se afla Biserica Sant'Agnese, iar alaturi - unul dintre multele palate ale Papei Inocentiu al X-lea, Palazzo Doria Pamphilj. Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani: Fontana dei Quattro Fiumi (Fantana celor patru fluvii), Fontana di Nettuno, in nordul pietei, si Fontana del Moro, in sud.
Piazza Venezia este dominata de monumentul lui Victor Emanuel al II-lea, un sanctuar dedicat unificarii Italiei. In aceasta piata gasim lucrari importante de arta ca Palatul Venezia si Basilica di San Marco, care se afla la poalele Dealului Capitol, partea Romei care gazduieste trei palate: al Senatorilor, al Conservatorilor si Palatul Nuovo.
Piazza di Spagna are in mijloc o fantana sub forma unei barci pe jumatate scufundate, dar si o biserica franceza, iar legatura intre centrul pietei si biserica se face prin Treptele spaniole. Acestea incep din centrul pietei, din dreptul fantanii, si urca pana la poarta bisericii.
Colosseumul ramane cea mai vestita si mai mare arena construita vreodata de romani. Initiativa construirii sale a avut-o imparatul Nero, ca urmare a influentei majore pe care o aveau in acele timpuri luptele de gladiatori. Astfel, s-a realizat o arena imensa pentru asemenea spectacole publice. Termenul de Colosseum provine de la statuia colosala - de 36 de metri - care il reprezenta pe Nero in chip de zeu al soarelui, odinioara amplasata langa amfiteatru, demolata apoi.
Panteonul din Roma este o alta destinatie turistica ce nu trebuie ratata. Acesta este de fapt o cladire clasica, construita in timpurile antice romane de Marcus Agrippa. A fost proiectat ca locas pentru toti zeii la care vechii romani se inchinau.
Fontana di Trevi este una din cele mai renumite fantani din Roma si din lume. Fantana este situata pe Via delle Muratte, o mica piata de langa Palatul Quirinale, o fosta resedinta papala si actuala resedinta a presedintelui Italiei. Turistii viziteaza Fantana din Trevi pentru ritualul aruncarii monezilor, potrivit caruia, daca arunci o moneda in fantana, atunci esti asigurat ca te vei intoarce in Cetatea Eterna (Roma).
Forumul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman, lucru evidentiat de multe vestigii, temple si biserici. Aici, parti ale multor cladiri din diverse perioade sunt inca vizibile. Forumul era inconjurat de temple, biserici si arcuri de triumf.
Columna lui Traian a fost ridicata pentru a onora victoriile imparatului Traian in Dacia. Columna cuprinde o banda in spirala, sculptata, cu o lungime de 200 de metri, in care sunt infatisate 124 de episoade din cele doua razboaie daco-romane, cu peste 2500 de figuri, delimitate in doua segmente aproape egale, corespunzatoare celor doua confruntari razboinice. Scenele de pe Columna lui Traian, reprezinta pregatirile de razboi ale romanilor, inclusiv plecarea acestora catre Dacia, din portul Ancona, armatele romane in zona cetatilor dacice, tehnici de lupta, asaltul cetatilor dacice, luptele desfasurate.
Circus Maximus era un stadion roman destinat curselor cu cai, pentru amuzamentul maselor din Roma. Situat intre colinele Aventine si Palatine, a fost primul stadion pentru cursele de cai din Roma. Din edificiu, n-au mai ramas astazi decat elemente de zidarie si o larga intindere care marcheaza intregul amplasament al monumentului. Circus Maximus ramane insa cea mai vasta incinta sportiva pe care a avut-o vreodata lumea.
In ceea ce priveste gastronomia, in Roma, spaghetele sunt preparate cu alla matriciana, adica sos de rosii si carne de porc, sau Carbonara. Alla romana gnocchi (galuste de gris fiert si copt cu branza) sunt o specialitate pe care nu trebuie sa o ratati. Veti gasi, de asemenea, si cartofi gnocchi serviti cu sos de rosii. Nu ratati nici saltimbocca, aceste chiftele mici de manzat acoperite cu sunca si salvie. De asemenea, restaurantele romane va mai ofera si miel (abbachio) preparat in moduri diferite. In cele din urma, bucurati-va si de o bucata de pecorino sau ricotta (doua tipuri de branza din lapte de oi) cu un pahar de Frascati.
Aeroportul Roma Fiumicino se gaseste la o distanta de 30 de km de centrul orasului. De aici, transferul se poate face cu trenul (calatoria dureaza circa 35 de minute). Puteti folosi si taxiurile. Cu aceste mijloace de transport veti ajunge in centrul Romei in circa 40 de minute. Aeroportul Roma Ciampino este situat pe Via Appia Nuova, la 15 km distanta de centrul Romei. Pentru a ajunge din oras la aeroport, puteti lua autobuzul Terravision. Daca optati pentru un taxi, pe langa tarifele standard curente, puteti fi taxat suplimentar pentru bagaje sau pentru calatorii pe timpul noptii si/sau in zilele de sarbatoare.