Piste de aterizare imposibile! Ti se face inima cat un purice! (GALERIE FOTO)
In calea vacantelor ideale pot sta multe piedici. Nu ti-ai imagina insa ca una dintre acestea poate fi o pista de aterizare. In lume exista multe aeroporturi (adesea pompos spus), unde decolarea si aterizarea dau palpitatii pana aproape de lesin, relateaza BBC.
Un astfel de loc este in Nepal, fiind vorba despre Aeroportul Tenzing-Hillary. Situat in orasul din Himalaya Lukla, acesta are o pista de 460 de metri, cu o inclinatie de 12%. La o astfel de pista se preteaza doar elicopterele si avioanele mici. La un capat al pistei sunt munti, iar la celalalt un hau de 600 de metri. Nu e loc nici pentru cea mai mica eroare. Si, totusi, e locul de aterizare pentru toti cei care vin sa urce cel mai inalt munte din lume. Aici aterizeaza majoritatea celor veniti sa cucereasca Everestul. Chiar aeroportul a fost botezat dupa primii oameni care au reusit sa atinga varful Everestului.
In Scotia exista un aeroport, Barra, a carui pista nici nu se vede. Aici, in insula Barra, este folosita plaja ca pista de aterizare si decolare.
Pista de aterizare a Aeroportului International Male, din Maldive, tine, practic, cat intreaga insula Hulhule. Fasia de asfalt e la doar doi metri peste nivelul apei. Orice greseala inseamna ca aparatul va ajunge in Oceanul Indian. E unul dintre foarte putinele aeroporturi din lume a carui pista incepe si se termina cu apa. De altfel, intreaga insula are functie de aeroport, turistii urcand in barca dupa ce au coborat din avion.
O aterizare pe pista aeroportului Juancho E Yrausquin, de pe insula Saba, din Caraibe, nu e pentru cei slabi de inima. Aceasta este cea mai scurta pista a unui zbor comercial din lume, avand circa 396 de metri. In mod normal, pista unui aeroport trebuie sa aiba intre 1.800 - 2.400 de metri. Asta inseamna ca aici pot decola si ateriza doar aparate de mici dimensiuni. Totusi, pe cat de periculoasa, pe atat de frumoasa este zona in care este plasata pista: pe un deal a carui panta "cade" in Marea Caraibelor.
Situat la o altitudine de 2.767 de metri, un aeroport regional din Colorado este cel mai inalt folosit de zborurile comerciale in America de Nord. Sa aterizezi acolo e o experienta care-ti intinde la maximum toti nervii. Insa este frumoasa, in aceeasi masura, spun cei care au avut ocazia sa experimenteze asa ceva. Pista din Muntii Stancosi a fost celebra multa vreme pentru o gaura imensa pe care o avea in mijloc. Aceasta a fost reparata insa in 2009, iar de atunci si avioanele mai mari pot ateriza aici. Nu insa si noaptea si nici cand vizibilitatea e mai mica de 22 de kilometri.
O aterizare pe aeroportul Kai Tak din Hong Kong era numita de cei care o experimentau (pentru ca aeroportul s-a inchis deja) "atacul de cord Kai Tak".
Aerportul din Hong Kong a fost functional in perioada 1925 - 1998. Si pista acestuia era foarte scurta pentru aparate mari, asa ca aterizarile veneau la pachet cu mari goluri in stomac. Unii spun ca din avion, la aterizare sau decolare, se putea vedea in camerele oamenilor ce locuiau in apropiere.