"Orasul mortilor": povestea cartierului in care sute de mii de oameni traiesc printre morminte (FOTO)

Orasul mortilor : povestea cartierului in care sute de mii de oameni traiesc printre morminte (FOTO)
Este greu sa ne imaginam o locuinta mai sinistra decat cele pe care le intalnim in el-Arafa. Intins pe o suprafata de cativa kilometri, la periferia capitalei egiptene, ”Orasul mortilor” este un vechi cimitir islamic ce serveste drept adapost catorva sute de mii de oameni.
 
Mormintele din el-Arafa, cimitir ce dateaza din secolul al VII-lea, nu arata ca in orice alt cimitir din Egipt. Criptele sunt adapostite de multe ori in camere impodobite, in constructii ce seamana cu mici case, unele avand si gradina. Comunitatea celor care locuiesc aici are electricitate, apa curenta, un cabinet medical si un oficiu postal, potrivit huffingtonpost.com.
 
Locuitorii, de toate varstele, traiesc, muncesc si se joaca printre morminte. Multi dintre cei care locuiesc aici se considera norocosi, date fiind evenimentele violente care au loc in Cairo. In plus, capitala Egiptului se confrunta cu lipsa unor spatii adecvate pentru locuit in conditiile cresterii demografice, iar pentru cei mai saraci dintre locuitori adapostul din el-Arafa este suficient de bun.
 
Multi au ajuns aici din cauza transformarilor urbane petrecute in Cairo incepand cu anii `50 ai epocii Nasser, in timp ce altii au venit din zonele rurale. Cutremurul care a afectat orasul Cairo in 1992 a determinat un numar important de egipteni sa isi caute adapost in cavourile familiilor, ingrosand numarul celor deja stabiliti in Orasul Mortilor.
 
Desigur, perspectiva impartirii spatiului cu un mort nu este simpla. In timp ce unii locuitori din el-Arafa apreciaza faptul ca se afla in apropierea stramosilor (un reflex egiptean al respectului fata de morti), altii admit ca sunt tratati ca paria de cei din afara cartierului. Toti se confrunta cu greutati aici, in conditiile in care criminalitatea este in crestere pe fondul unei slabe prezente a politiei. O mama care isi creste aici cei trei copii pune degetul pe rana: “Nu ma tem de cei morti, ci de cei vii”.