O experienta incantatoare in cel mai scump oras al lumii - Zurich
Situat pe malurile lacului omonim Zurich, capitala economica si financiara a Elvetiei, Zurich este un oras foarte bogat, activ, modern, dar si o destinatie culturala de prim rang.
Este considerat un oras al superlativelor in adevaratul sens al expresiei deoarece detine surprinzator de multe recorduri: incepand de la cel mai mare oras din Elvetia, pana la cel mai scump oras din lume (potrivit Economist Intelligence Unit) sau orasul cu cea mai buna calitate a vietii (conform Mercer Consulting), iar lista nu se opreste aici.
Atractii turistice in Zurich
Bahnhofstrasse este o strada lunga de 1200 metri care concentreaza activitatea pulsanta a orasului. Printre cladirile interesante situate pe aceasta artera se numara cladirile de afaceri Weber (nr. 75), construite in 1899 de R. Kuder si A. Muller (reconstruite in 1912 – 1913 si 1928), si depozitul departamentului Jelmoli (Seidengasse 1), un complex de cladiri care a fost reconstruit de mai multe ori. Fatada istorica (1913 – 1916) a cladirilor Peterhof si Leuenhof reprezinta munca fratilor Pfister.
Grossmunster este o catedrala gotica a carei piatra de temelie a fost asezata in anul 1090, cea mai mare parte din catedrala fiind terminata pana in anul 1230. Intr-un orasel in care predomina arhitectura joasa, catedrala pare o imensitate. Turnurile acesteia de doua-trei etaje se inalta curajoase peste Limmatquai, pe malul drept al raului din Zurich. Din turnul vestic, in care se ajunge urcand vreo 200 de trepte, se vede o minunata priveliste a imprejurimilor. Portalul Nordic al Catedralei Grossmunster este cel mai impresionant dintre toate, acesta prezentand multe sculpturi si capiteluri romanice - animale, pasari si plante. Interiorul Catedralei Grossmunster este foarte simplu. Frumusetea catedralei consta insa mai mult in arhitectura romanica a acesteia, in austeritatea pe care o inspira si in istoria pe care o poarta.
Biserica Fraumunster, situata pe raul Limmat, a fost construita in anul 853. Actualmente este cunoscuta datorita vitraliilor create de catre Mark Chagall.
Biserica Sf. Petre este cea mai veche parohie din oras. Cu un diametru de aproape noua metri, aceasta este cea mai mare biserica de acest tip din Europa. Combinatia de stiluri precum baroc, romantic si gotic ii creeaza o arhitectura foarte interesanta.
Muzeul national de istorie din Zurich reprezinta o fascinanta calatorie in istoria acestui popor. Avand o colectie impresionanta de artifacte antice, muzeul reuseste sa le prezinte vizitatorilor viata elvetienilor de-a lungul timpului. Muzeul este gazduit intr-o magnifica cladire asemanatoare unui castel. Principalele sunt Globul celestial al lui Jost Burg (1594), devenit un simbol european, racle religioase din secolele XII si XVI si roti antice, considerate printre cele mai vechi din lume, si Armurierul, unde se gasesc arme si armuri elvetiene folosite in lupte.
Uetliberg este cel mai nordic varf din lantul muntos Albis. Pe vreme frumoasa, privelistea din turnul de supraveghere este superba peste Vallais, Bernese si Alpii Gralus, cu Padurea Neagra spre nord si Santis spre est.
Gradina botanica se prezinta sub un design inovator in Europa. Sunt cultivate in special plante salbatice, exista cateva sere si, de asemenea, o gradina cu plante de apa. Gradina botanica, asa cum este ea astazi, a fost inaugurata in 1976. In Zurich mai exista o gradina botanica, dar mai mica si functioneaza ca un parc in centrul orasului.
Orasul nu se mandreste numai cu un standard ridicat de viata, dar si cu specialitati gastronomice unice. Luxemburgerli sunt cea mai faimoasa si cea mai bine vanduta productie a cofetariei Sprungli, cea care a jucat, la randul ei, un rol important in istoria celebrei ciocolate elvetiene. Daca sunteti hotarati sa petreceti un sejur in Zurich, merita sa incercati ceva foarte delicios, vizitand fabrica de ciocolata Lindt & Sprungli. In Zurich exista si o traditie indelungata a bucatariei vegetariene. Diversele specialitati ale bucatarilor va vor face sa uitati pentru o vreme de mancarurile pe baza de carne.
Aeroportul se afla foarte aproape de oras. Drumul intre cele doua puncte dureaza aproximativ 10 minute cu trenul sau 20 minute cu taxiul. O calatorie cu taxiul de la aeroport pana in centrul orasului costa aproximativ 40 de euro.