Londra, in randul capitalelor europene cu distractie non-stop

Londra, in randul capitalelor europene cu distractie non-stop
Londra devine un oras din ce in ce mai animat. La ora trei si jumatate dimineata, multe persoane sunt vazute in fata micilor magazine, cautand tigari sau energizante. Multi sunt si cei care asteapta un kebab in fata fast-food-urilor. Traficul este atat de lent, incat nu mai conteaza pietonii care se amestca printre automobile si autobuze. 
 
Din acest punct de vedere, Londra a ramas mult timp in urma metropolelor ca New York si Berlin, unde viata de noapte este prezenta de mult timp. Acum, vine puternic din urma, scrie business24.ro, care citeaza The Economist.
 
Evolutia vietii nocturne din Londra se datoreaza schimbarilor din randul populatiei, care este in crestere de la mijlocul anilor 1980. Intre 2001 si 2011, a crescut cu 14% per total, iar in centrul orasului, cu 16%. Numarul tinerilor care vor, cel mai probabil, sa ramana pana tarziu in oras, a crescut rapid; cel mai mult a crescut catagoria cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani. 
 
In 2013, Londra a atras cu 44% mai multi turisti decat cu un deceniu in urma, iar proportia rezidentilor straini, inclusiv din tarile cu o viata de noapte "traditionala", cum ar fi Spania, a crescut.
 
Care sunt schimbarile
 
Pana in 2003, legislatia stricta din Marea Britanie, care era din primul razboi mondial, impunea ca majoritatea localurilor unde se poate consuma alcool sa se inchida in jurul orei 23. Situatia s-a schimbat. In 2006, doar sase McDonald's-uri din Londra erau deschise in timpul noptii; astazi, in jur de 40 sunt deschise 24/7. La ora 2 dimineata, Duck and Waffle, un restaurant de lux din apropierea Liverpool Street, este deschis 24 de ore pe zi. Lantul de sali de sport The Gym, este, de asemenea, deschis non-stop. Iar la salonul Neal Cornelius de pe Bond Street, coafura poate fi aranjata la orice ora din zi sau din noapte. 
 
City of London - capitala financiara a Londrei - are numai 7.500 de locuitori, in timp ce aici lucreaza 400.000 de persoane, fiind un loc ideal pentru viata de noapte. Cu un deceniu in urma, acest cartier era "mort" pe timp de noapte. Astazi, are 747 de localuri autorizate, mai mult de o treime deschise si dupa miezul noptii. 
 
Si petele de cultura ale capitalei britanice primesc vizitatorii pana tarziu in noapte. La Tate Modern's Matisse, o expozitie a fost deschisa 36 de ore non-stop, week-end-ul trecut. Sambata, la miezul noptii, era plina de viata; berea curgea, muzica era prezenta. Iar "bufnitele de noapte" puteau urmari, in apropiere, "Comedia erorilor" a lui Shakespeare, la teatrul Globe. 
 
Avantaje si dezavantaje 
 
Plimbarile nocturne prin Londa si imprejurimi erau scumpe, dar situatia s-a schimbat, acum. Numarul rutelor de autobuze de noapte s-a dublat intre 1999 si 2013, iar cel al pasagerilor a crescut de peste trei ori. Din 2000, totalul celor care au folosit metroul dupa ora 22 aproape s-a dublat fata de numarul calatorilor din cursul zilei, iar patru linii de metrou vor functiona 24 de ore in weekend-uri. Newyorkezii pot sa astepte pana la 40 minute pentru un metrou, tarziu in noapte; in Londra, acestea vor veni la fiecare zece minute. 
 
Si numarul celor care muncesc noaptea este in crestere. Serviciul de transporturi londonez apreciaza ca jumatate din numarul pasagerilor de noapte se deplaseaza spre, sau de la locul de munca. Totusi, totul are un cost. Desi a economia a crescut datorita vietii de noapte, au crescut si rata criminalitatii si numarul conflictelor intre cei care petrec si cei care dorm.