Iti doresti un city break la Paris? Ti-ai facut deja planul de calatorie? Atunci ti-am pregatit o lista cu lucruri pe care trebuie sa le eviti pentru a te bucura la maxim de o vacanta frumoasa in Paris

Iti doresti un city break la Paris? Ti-ai facut deja planul de calatorie? Atunci ti-am pregatit o lista cu lucruri pe care trebuie sa le eviti pentru a te bucura la maxim de o vacanta frumoasa in Paris

Lucruri de evitat

Crime

Atata timp cat ocoliti locurile retrase dupa lasarea intunericului, veti gasi Parisul un oras relativ sigur. In zonele aglomerate rar au loc crime, exista doar hotii de buzunare. Criminalii inveterati nu sunt prea multi, dar hoti exista, asa ca asigurati-va ca usile camerei de la hotel si de la masina sunt incuiate.

Imbolnavirile

In cazul cand va veti imbolnavi, evitati serviciile scumpe de sanatate date de asigurare. Pentru probleme minore de sanatate apelati la farmaciile marcate cu o cruce verde; daca una este inchisa, pe geam va fi scrisa adresa celei mai apropiate.

Cersetorii

E de evitat sa scoateti la vedere multe bancnote in fata cersetorilor sau vagabonzilor care bantuie prin metroul si strazile orasului. Optiunea de a le oferi bani va apartine, dar faceti asta numai cu maruntis.

Hotii de buzunare

Hotii de buzunare sunt prezenti in locurile frecventate de turisti si in transportul public, asa ca fiti cu ochii pe lucrurile dvs. Barbatii sa nu-si tina niciodata portofelul in buzunarul de la spate, iar femeile sa se asigure ca au gentile inchise si sa le tina in fata, daca este posibil.

Daca ati gresit linia de metrou

Ca sa nu porniti pe o ruta gresita dupa lasarea intunericului, verificati pe harta numarul liniei de care aveti nevoie si numele statiei finale pentru a afla directia in care urmeaza sa calatoriti. Toate semnele din statiile de metrou functioneaza si sistemul este simplu. Totdeauna exista un panou pe zid imediat ce ati ajuns pe peron; acest panou va avea o lista a destinatiei trenurilor, asa ca puteti verifica de doua ori inainte de a urca.

Amenzile in transportul public

Cand folositi metroul, introduceti biletul in aparat la intrare, si apoi scoateti-l si tineti-l cu dvs. pana la sfarsitul calatoriei. Veti fi amendati de un controlor daca veti fi gasit ca nu aveti un bilet valabil. Sfatul este valabil si pentru autobuz.

Capcanele turistului

Este mai greu sa mananci prost la Paris decat in alte orase, dar exista locuri unde se cauta profit rapid pe seama turistului care nu se va mai intoarce aici niciodata. Evitati afise de genul “Meniu touristic”. Acesta poate sa fie bun, dar locurile care ii atrag pe localnici sunt de departe mai bune.

Taxe mascate in cafenele si baruri

Cand platiti o nota, verificati daca serviciu a fost inclus — de obicei este. Daca vreti sa economisiti bani, luati bautura sau gustarea la pachet. In cazul acesta preturile sunt mai mici si nu trebuie sa dati bacsis.

Bacsisurile

Restaurantele si cafenelele obisnuiesc sa includa 10-15% taxa pentru serviciu, asa ca lasati o mica recompensa pentru unul bun. Soferii de taxi ar trebui sa primeasca 15-20% din costul drumului. Portarii au tariful de 1,5-3 euro de bagaj si cameristele o suma similara pe zi. De obicei, banii pentru ele se lasa la sfarsitul sejurului.

Cozile

Mergeti la obiectivele turistice foarte populare, ca Luvru, inainte de deschidere. 15 minute mai putin la coada va pot salva o ora mai tarziu. Dupa-amiaza, cozile sunt mai mici sau chiar nu exista deloc.

Puteti rezerva AICI bilete de avion catre Paris!

sursa: Top 10 Paris, Ghiduri turistice vizuale, Mike Gerrard & Donna Dailey Editura Litera