Ikaria, insula pe care oamenii au uitat sa moara

Ikaria, insula pe care oamenii au uitat sa moara
Insula Ikaria din Grecia, cunoscuta pentru vinul rosu, izvoarele termale si legenda lui Icar (de unde ii vine si denumirea), se afla in extremitatea sudica a arhipelagului insulelor egeene, in sud-vestul insulei Samos.
 
Insula si-a castigat independenta fata de Imperiul Otoman acum un secol, fiind proclamat Statul Liber Ikaria - a avut propria armata, steag, stema, chiar si timbru propriu, insa Grecia a anexat insula dupa numai cinci luni, pe baza unui tratat controversat. 
 
Din pacare, nefiind foarte dezvoltata din punct de vedere turistic, insula - cu golfuri adapostite si porturi naturale - este trecuta de multe ori cu vederea de straini, insa grecii o prefera indeosebi datorita centrelor spa si izvoarelor subterane.
 
In interiorul insulei se circula destul de greu, satele pastreaza organizarea lor traditionala, iar plajele, desi sunt foarte bune, nu sunt amenajate complet si nu dispun de toate facilitatile cu care sunt obisnuiti turistii straini. Dar fara indoiala, insula Ikaria detine plaje care se pot compara usor cu oricare din plajele celorlalte insule grecesti din punct de vedere al peisajului, al limpezimii apei si al nisipului fin.
 
Dar, dincolo de toate, Ikaria este considerata o insula a longevitatii, in care oamenii au "uitat" pur si simplu sa moara. Localnicii - majoritatea trec leger de 100 de ani - spun ca secretul longevitatii consta in dieta meditereaneeana, vinul, somnul de dupa-amiaza si... viata sexuala activa.
 
Mai concret, reteta longevitatii acestor oameni consta in regimul alimentar bogat in ulei de masline si legume, pe care le cresc in propriile gradini si prin consumul moderat de lactate (cu exceptia laptelui de capra) si carne. Un asemenea regim de viata creste cu pana la 6 ani speranta de viata.
 
Un alt secret este uleiul extra virgin de masline, care insoteste orice masa din aceasta insula. Se stie ca acest ulei este un puternic antioxidant, care reduce riscul de cancer sau boli cardiace.
 
Locuitorii din Ikaria consuma saptamanal lapte de capra. Este mai usor de digerat decat laptele de vaca si contine o substanta care reduce nivelul de hormoni de stres din organism. Din acest lapte se prepara si multe branzeturi. Totul este 100% ecologic, cresterea caprelor fiind una din principalele ocupatii ale localnicilor.
 
Plantele sunt remedii importante in aceasta insula, in special ceaiurile, care scad tensiunea si reduc riscul de dementa sau de infarct. Miscarea zilnica nu este o problema pentru ikarieni. Cum insula are un relief muntos, toti locuitorii, chiar si batranii, au parte de exercitii fizice moderate chiar daca merg numai pana la magazin sau la cafenea.
 
Un alt secret este siesta de la miezul zilei. Numai 30 de minute de somn ajuta la reducerea stresului si la sanatatea inimii. De aceea, turistii nu trebuie sa se mire daca, dupa ora 13.00, magazinele sunt inchise si strazile pustii. Poate cel mai banal secret, dar si cel mai greu de urmat, este faptul ca in Ikaria oamenii nu se grabesc. Ei nu poarta ceasuri si nu este o problema daca cineva intarzie la o intalnire.
 
Gratie faptului ca este mai izolata - se ajunge la ea dupa o calatorie de circa sase ore cu feribotul - Ikaria are toata frumusetea insulelor din Marea Egee, dar nu si aglomeratia. Aerul proaspat, apele cristaline si mancarea abundenta fac din acest loc unul intr-adevar deosebit.