Descoperire impresionanta! Scafandrii au gasit ramasiţele unui templu antic si alte comori din celebrul Heracleion
Scafandrii au gasit in Heracleion, un oras antic egiptean aflat acum sub ape, artefacte de mare valoare, precum ramasiţe ale unui templu antic de mari dimensiuni, bijuterii din aur, monede, dar si o piesa lipsa dintr-o ambarcaţiune ceremoniala, potrivit unui anunţ facut de Ministerul Antichitaţilor din Egipt.
Orasul Heracleion a fost ridicat in jurul secolului VIII i.e.n. pe o margine a raului Nil, in apropiere de Marea Mediterana. Numele lui provine de la legendarul Hercule (Heracle, in greaca veche, cel mai cunoscut erou din mitologia greaca care a devenit ulterior zeu), despre care locuitorii orasului antic credeau ca a vizitat aceasta zona. Intr-unul dintre templele acestei metropole plina de viaţa la apogeul ei, Cleopatra a fost incoronata regina Nilului.
In urma cu aproximativ 1.500 de ani, orasul Heracleion, care a fost menţionat de insusi Herodot in scrierile sale, a ajuns sub ape. In prezent, ruinele sale se afla la o adancime de 45 de metri.
De la descoperirea lui in anul 2000, Heracleion (cunoscut si sub numele Thonis) si-a dezvaluit treptat secretele. Arheologii marini au efectuat excavaţii in ultimele doua - trei luni, scoţand la iveala ramasiţele unui mare templu, inclusiv coloanele lui din piatra, precum si urmele unui templu grecesc, mai mic, ingropat sub un strat de sedimente de un metru, pe fundul marii, dupa cum a anunţat Ministrul Antichitaţilor din Egipt, potrivit descopera.ro, care citeaza Live Science.
Excavaţiile sunt efectuate de o echipa mixta de arheologi egipteni si europeni, condusi de catre Franck Goddio, specialistul in arheologie subacvatica care a descoperit, in urma cu 19 ani, orasul Heracleion (considerat o legenda pana atunci).
Membrii echipei sale au folosit un instrument de scanare care le-a transmis imagini cu artefactele aflate pe fundul marii, precum si cu cele ingropate in sedimente.
In timpul excavaţiilor precedente, arheologii au gasit parţi din 75 de barci. Noile descoperiri au scos insa la iveala partea lipsa din nava 61, o ambarcaţiune care se pare ca era folosita in scopuri ceremoniale. Aceasta nu era o ambarcaţiune de mici dimensiuni. Dupa ce au pus piesele barcii 61 cap la cap au aflat ca masura 13 metri in lungime si 5 metri in laţime. Totodata, aceasta ambarcaţiune ascundea mici comori: monede din bronz si aur, precum si bijuterii. Monedele din bronz descoperite in Heracleion au fost batute in timpul regelui Ptolemeu al II-lea, care a condus Egiptul intre 283 - 246 i. Hr.
Potrivit Ministerului, arheologii au mai gasit si ceramica din secolele III - IV i.Hr. Echipa de cercetare a analizat si sit-ul subacvatic al orasului Canopus, orasul infraţit cu Heracleion, localizat in Golful Abu Qir din Alexandria. In vechiul oras, scufundat tot in aceeasi perioada cu Heracleion, arheologii au descoperit un complex de cladiri antice care au intins amprenta orasului inspre sud cu circa un kilometru. In Canopus au fost descoperite si monede din perioada ptolemeica si bizantina, inele si cercei, precum si ruinele unui port antic. Toate aceste artefacte indica faptul ca orasul Canopus a fost unul aglomerat, din secolul al IV-lea i.Hr. si pana in perioada islamica.