Delhi - o destinatie interzisa cardiacilor!
Capitala Indiei reflecta cresterea economica recenta a acestei mari tari. Este orasul-cheie al comertului din India, deoarece pozitia sa geografica, in inima Indiei, permite teserea unei panze comerciale care permite legaturi cu intreaga tara.
Delhi este situat pe campiile din Gange, una dintre zonele cele mai fertile zone din India. Acesta este motivul pentru care aduna 13 milioane de locuitori, ceea ce face din capitala Indiei al saselea cel mai populat oras din lume. Climatul este foarte variabil: temperaturile oscileaza intre 5° C si 45° C, in functie de sezon.
Arhitectura orasului este foarte marcata de istorie. Mai mult decat atat, exista doua orase intr-unul singur, Old Delhi, vechea capitala a Indiei musulmane, unde veti gasi numeroase monumente si muzee care traseaza istoria orasului, si New Delhi, care este dovada ca acea colonizare britanica din India s-a incheiat in anii '40. Acesta este un oras nou unde puteti gasi, printre altele, hoteluri, restaurante si buticuri sic.
Cu ricsa, milioane de oameni care merg in Vechiul Delhi, nu rateaza Fortul Rosu, impresionantul fort vechi de aparare a orasului. Aceasta este, de altfel, emblema orasului. Construit in secolul al XVII-lea de catre Shah Jahan, aceasta marcheaza puterea, desi de scurta durata, a poporului Moghol (descendenti ai razboinicilor mongoli, cum ar fi Ginghis Han).
Cetatea, construita in piatra rosie, este impresionanta. La interior, se gaseste muzeul indian al razboiului.
Daca va plac muzeele, incercati un tur al Muzeului National care prezinta colectii arheologice, dar si lucrari de arta si amsambluri antropologice. Iubitorii de arta se vor bucura de magnifica Galerie Nationala de Arta Moderna si de Muzeul de Arta Moderna, situat in fostul palat al maharaja din Jaipur.
Langa Fortul Rosu, probabil veti fi surprins sa vedeti o moschee intr-o tara predominant hindusa. Jama Masjid a fost construita in secolul al XVII-lea si este cea mai mare moschee din India. Puteti urca in minaret pentru a va bucura de priveliste.
New Delhi gazduieste, de asemenea, monumente de prestigiu. Qutb Minar este un minaret de 72 metri inaltime construit de musulmani in secolul al XII-lea.
Nu departe, mormintele Humayun fac parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO. Arhitectura este o reminiscenta a splendidei Taj Mahal din Agra. Vorbim aiici despre o frumoasa demonstratie a artei mongole.
Ramaneti o zi sau doua in Delhi pentru a vizita aceste monumente, dar si pentru a profita si de alte comori din nordul Indiei!
Exista un aeroport international in New Delhi, Indira Gandhi International Airport. Pentru a ajunge in centrul orasului, puteti apele fara probleme la taxiuri. O cursa costa in jur de 4 euro. Mai economica, dar mai lenta, este varianta autobuzului, pentru care veti scoate din buzunar circa un euro. Puteti de asemenea, inchiria o masina.
Delhi este realmente un amestec letal de stravechi si de nou pe strazile caruia homo-religiosus se intersecteaza cu omul modern. Despre capitala Indiei mai trebuie sa stiti ca traficul este unul infernal. Asta pentru ca nici o regula de circulatie nu se respecta. Dar in ciuda acestei nebunii rutiere, accidentele sunt foarte putine. Explicatia ar putea fi si faptul ca, in ciuda haosului rutier, in New Delhi soferii si pietonii nu sunt agresivi.