De ce sa vizitezi Parisul
Paris, cel mai populat oras francez si capitala a Frantei, este traversat de Sena, aflandu-se in amonte de Marna si in aval de Oise, in mijlocul regiunii Ile-de-France. A fost unul dintre cele mai mari orase ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, inainte de secolul al XIX-lea, si cel mai mare oras din lume intre secolele XVI-XIX.
Ce sa vizitezi in Paris?
Capela Mantuirii
Constructia acestei capele a fost decisa de catre Ludovic al XVIII-lea in memoria fratelui sau, Ludovic al XVI-lea, si sotiei acestuia, Marie-Antoinette. Construit intr-un stil neo-clasic intre 1815 si 1826 de catre arhitectul Pierre-Francois-Leonard Fontaine, este situata in inima Parisului, locul unde corpurile lor au fost ingropate intr-una din partile cimitirului din Madeleine. Capela comemoreaza, datorita sculpturilor, schitelor si picturilor, si memoria celor doi suverani ghilotinati in 1793.
Palatul Versailles
Este un ansamblu arhitectural care urmareste dezvoltarea arhitecturii secolului al XVII-lea si al XVIII-lea. Cu gradini, domeniul national constituie una dintre cele mai cunoscute monumente din lume (Apartementele regale, Sala Oglinzilor, Capela, Opera Regala si Muzeul de Istorie a Frantei). Parcul cuprinde statui, fantani, paturi de apa si cladiri exceptionale: Grand Trianon, Petit Trianon, Templul Iubirii, Hameau de la Reine Marie-Antoinette.
Arcul de Triumf
Arcul de Triumf de l'Etoile, adesea numit pur si simplu Arcul de Triumf, construit intre 1808 - 1835 la ordinele lui Napoleon, este situat in arondismentul 8, in piata Etoile, la capatul vestic al Champs-Elysees, la 2,2 km de Piata Concorde. Napoleon, dupa batalia de la Austerlitz, a declarat soldatilor francezi: "Nu va intoarceti la casele voastre decat sub arcurile de Triumf", si, printr-un decret imperial din 18 februarie 1806, a ordonat construirea acestui arc de triumf dedicat memoriei victoriilor armatelor franceze. Planul sau initial a fost de a face un punct de plecare al unui bulevard triumfal care sa traverseze Louvrul si Piata Bastilla.
Zidul "Te iubesc"
Artistul Frederic Baron, dupa ce a tradus expresia "te iubesc" in peste 300 de limbi, a vrut sa transmita aceste mesaje de dragoste prin expunerea lor pe un perete. Construit in inima pietei Abbesses in Montmartre, pe o suprafata de 40 metri patrari, cu un total de 511 de piese in lava emailata, peretele contine de 311 de fraze "Te iubesc".
Turnul Eiffel
Cu cei 324 de metri inaltime, impreuna cu antenele de televiziune, turnul vegheaza asupra Parisului, un oras lipsit de zgarie-nori. Lifturile de exterior te duc pana la primul (58 de metri), al doilea (115 m) si cel de-al treilea etaj (276 m), de unde te poti bucura de panoramele superbe ale Parisului. Turnul Eiffel are doua restaurante, 58 Tour Eiffel si elegantul Jules Vernes. Poti merge pe scari pana la cel de-al doilea etaj, ceea ce e un lucru extraordinar.
Catedrala Notre-Dame
Catedrala Notre Dame de Paris este indiscutabil una dintre operele de arta ale stilului gotic din Vestul Europei. A fost construita intre 1163 si 1270. Franta era pe atunci una dintre cele mai puternice si mai credincioase regate din Europa. Turnurile, sculpturile, vitraliile si nava Notre Dame-ului sunt experientele artistice ale dimensiunii mistice. Daca aveti posibilitatea, va recomandam sa vizitati Notre Dame la apus.
In interiorul celor trei medalioane gigantice, fereastra ce da inspre partea de nord, construita la mijlocul secolului al-XIII-lea, este cea mai frumoasa. Corpul principal al bisericii este in stil gotic, cu coloane subtiri si gratioase. In cor gasiti scene biblice renumite, sculptate in piatra la inceputul secolului al XIV-lea, precum Cina cea de Taina. In trezorerie sunt expuse vesminte si obiecte de aur, inclusiv coroane. Tot aici, se gaseste o cruce prezentata lui Haile Selassie, fostul imparat al Etiopiei, si o racla data de Napoleon. Notre-Dame este renumit si pentru Sfinta Cruce si Coroana de Spini, care se gasesc tot aici.
Muzeul Luvru
Muzeul Luvru este cel mai vizitat muzeu de arta din lume, un monument plin de incarcatura istorica si un muzeu national al Frantei. Este un obiectiv turistic central din Paris, fiind situat in arondismentul 1 al orasului. In cadrul muzeului Luvru sunt expuse in jur de 35000 de obiecte de arta din mileniul 6 I.Ch. si pana in secolul al XIX-lea D.Ch.
Muzeul este gazduit de Palatul Louvre, care initial a fost conceput ca o fortareata in secolul al XII-lea, sub domnia lui Filip al II-lea. Ruinele acestei fortarete inca mai pot fi vazute si in zilele noastre. Cladirea a continuat sa fie extinsa de multe ori de-a lungul secolelor pana a ajuns la forma actuala a Palatului Louvre. In anul 1674, resedinta regilor Frantei a fost mutata la Palatul Versailles si, astfel, Palatul Louvre a ramas principalul loc in care colectiile regale de arta au fost expuse. In timpul Revolutiei Franceze s-a decis ca Louvre-ul sa devina muzeu si sa gazduiasca cele mai pretioase capodopere ale poporului francez.
In prezent, muzeul gazduieste peste 380.000 obiecte si 35000 de opere de arta. Peste 60000 de metri patrati sunt dedicati exponatelor permanente. Dintre cei 15000 de vizitatori zilnici, peste 65% sunt straini. Colectia de tablouri numara peste 6000 de piese datand din secolul al XIII-lea si pana in 1848. La Louvre poate fi gasita si capodopera lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, printre multe alte opere de arta de o valoare inestimabila.
Domul Invalizilor
Louis al XIV-lea, regele care a construit Palatul Versailles, a pornit multe razboie in Europa. In 1670, a ordonat construirea Domului Invalizilor, un spital militar pentru soldatii raniti. Domul Invalizilor este o opera de arta a arhitecturii clasice franceze, avand o biserica mare acoperita de o cupola aurita si o suprafata de 13 hectare in total. Cenusa celui mai mare geniu militar francez din toate timpurile, Napoleon, este adapostita in Domul Invalizilor si este o atractie pentru vizitatorii din Paris. Inainte de merge sa vizitati Mormantul lui Napoleon, este posibil sa doriti sa vizitati cel mai mare muzeu militar din lume, Musee de l'Armee, Curtea de Onoare, Mormantul lui Napoleon.
Muzeul Literelor si Manuscriselor
Intr-un spatiu de 600 metri patrati, in inima unei case datand din secolul al XVII-lea, acest muzeu contine scrisori si manuscrise, considerate rare si valoroase, unele chiar inedite. Aproape 250 de documente originale sunt expuse, printre care scrierile si scrisorile generalului de Gaulle, Napoleon, Voltaire, o scrisoare de dragoste a lui Gericault, o partitie a lui Mozart sau poemele lui Paul Eluard.
Muzeul Quai Branly
Dedicat artelor si civilizatiilor din Africa, Asia, Oceania si Americelor non-occidentale, muzeul este situat vizavi de Quai Branly - Sena, langa Turnul Eiffel. Proiectat de arhitectul Jean Nouvel si deschis in 2006 de catre presedintele Jacques Chirac, are cinci cladiri, cu o suprafata totala de 40600 metri patrati. Cladirea principala, care ascunde expozitii, are o structura in forma inovatoare, de pod metalic, si aminteste de Turnul Eiffel, situat din apropiere. Fatada principala a unei cladiri, cu vedere spre Sena Quai Branly, este un perete verde de aproximativ 800 de metri patrati, conceput de Patrick Blanc. Toate au vedere spre o gradina de 18.000 metri patrati, proiectata de arhitectul peisagist Gilles Clement. Aceasta este compusa din trasee, dealuri mici, poteci si iazuri, care duc la meditatie si visare. Muzeul expune circa 3500 de obiecte intr-o colectie care numara 300.000.
Muzeul Artelor Decorative
Muzeul de Arte Decorative prezinta un parcurs cronologic, oferind o panorama completa de arte decorative din Evul Mediu pana in prezent. Se intinde pe o suprafata de 9 000 metri patrati si cuprinde circa 6000 de opere. Muzeul include, de asemenea, pe langa salile de colectii, alte sapte camere: Galeria de studii, Galerie de bijuterii, Galeria de jucarii, Galerie de stiri si Galeria Jean Dubuffet, salonul 1900 si salonul de lemn, ca sa nu mai vorbim de Nef, situat la parter si care gazduieste expozitii temporare. Obiectivul este deschis de marti pana duminica, de la 11am, si in weekend, de la 10am la 18h, iar in ziua de joi, pana la ora 21:00.
Muzeul National al Aerului si Spatiului
Acesta este cel mai vechi muzeu aeronautic din lume. A fost creat pentru prima data in Chalais-Meudon, in 1921, dar in lipsa de spatiu,s-a facut transferul. In 1973, in cadrul proiectului de creare a noului Aeroport Paris-Charles de Gaulle, a fost luata decizia de a grupa colectiile sale pe prestigiosul aeroport Le Bourget. Colectia sa impresionanta dedicata balonul, aviatiei si spatiului, are nu mai putin de 19.595 de obiecte si documente despre istoria zborului in toate formele sale, de la sfarsitul secolului al XV-lea pana in prezent.
Aeroportul Charles de Gaulle este situat la 23 de km de centrul orasului, in suburbia Roissy. Odata ajuns aici, poti opta pentru mijloace de transport care duc spre centru, cum ar fi: trenurile RER, autobuzul Air France, autobuzul Roissy, autobuzele RATP 350 si 351, taxi-uri si Shuttle bus.