Cinci insule de corali au disparut din cauza cresterii nivelului marii

Cinci insule de corali au disparut din cauza cresterii nivelului marii

Peste 50% din oxigenul pe care îl respiram este asigurat de oceane. În acelasi timp, oceanele absorb aproximativ 93% din caldura provocata de schimbarile climatice, anul 2018 fiind considerat cel mai calduros an pentru zona oceanica, de la începutul masuratorilor.

Cinci insule de corali au disparut din cauza cresterii nivelului marii, în timp ce 7% din populaţia globala risca sa-si piarda locuinţa la apa, ca urmare a evenimentelor climatice extreme, arata un studiu publicat vineri de Ariston Thermo Group, citat de news.ro.

„Studiul ecosistemului marin, în special în Arctica, este esenţial pentru înţelegerea modului în care putem garanta supravieţuirea optima a planetei noastre. Peste 50% din oxigenul pe care îl respiram este asigurat de oceane. În acelasi timp, oceanele absorb aproximativ 93% din caldura provocata de schimbarile climatice, anul 2018 fiind considerat cel mai calduros an pentru zona oceanica, de la începutul masuratorilor. Dupa cum se subliniaza în cele mai recente informaţii oferite de Fundaţia One Ocean, exista multe moduri în care variaţia atmosferei noastre influenţeza ecosistemul marin: de la cresterea temperaturilor apei, care are ca rezultat apariţia mai mare a evenimentelor climatice extreme, pâna la acidifierea apelor, cauzând moartea algelor, coralilor si molustelor. Mai mult, o crestere a temperaturii determina topirea gheţii polare, cresterea nivelului marii si punerea în pericol a existenţei comunitaţilor de coasta", arata un comunicat al Ariston. Acesta menţioneaza ca societatea susţine eforturile cercetatorilor care analizeaza efectele pe termen lung ale schimbarilor climatice, una dintre direcţiile principale fiind studiul fitoplanctonului, microorganism marin reponsabil de jumatate din oxigenul atmosferei, realizat de catre o echipa condusa de cercetatoarele de la Universitatea din Copenhaga, pe Insula Disko, Groenlanda. Tema pentru 2019 este „Egalitatea de gen si Oceanele”.

Iniţiativa urmareste rolul jucat de femei într-o serie larga de sectoare precum cercetarea stiinţifica marina, pescuitul, munca pe mare, migraţia si traficul de fiinţe umane, dar si elaborarea si gestionarea politicilor de profil. „Scopul acestui demers este promovarea femeilor în toate activitaţile care au legatura cu oceanele, colectând cât mai multe informaţii despre rolul pe care acestea îl joaca în conservarea biodiversitaţii marine. Cercetarea stiinţifica marina este o arie dominata în mod tradiţional de barbaţi, dar lucrurile încep treptat sa se schimbe. Tot mai multe femei curajoase si eminente fac acum parte sau chiar conduc echipe de cercetare", arata comunicatul. De exemplu, la staţia arctica internaţionala a Universitaţii din Copenhaga din ţinuturile retrase si îngheţate ale insulei Disko, cercetatoarea Claudia Bruhn aduce o contribuţie substanţiala la studiul fitoplanctonului. Ea analizeaza modul în care schimbarile climatice afecteaza acest microorganism, care traieste în oceane si este reponsabil de aproape jumatate din oxigenul atmosferei, potrivit companiei.