Ce sa vizitati in capitala Bulgariei, Sofia

Ce sa vizitati in capitala Bulgariei, Sofia
Capitala Bulgariei - un oras milenar - Sofia are o istorie bogata, plina de evenimente. A gazduit traci, romani, bizantini, maghiari si turci. A fost in schimb "rasfatata" (Constantin cel  Mare a numit-o "Roma mea"): este dotata cu cladiri frumoase, iar faima ei a depasit granitele tarii. Sofia a fost insa grav afectata de trecerea celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar perioada comunista i-a lasat cateva monumente austere.
 
Printre monumentele cele mai emblematice din Sofia se numara Catedrala Alexander Nevsky, recunoscuta pentru cupolele sale aurii care lumineaza cerul. Templul principal al bisericii a fost construit pentru a exprima recunostinta fata de poporul rus care a eliberat tara de sub conducerea turca. Cripta sa ascunde icoane superbe datand din secolele XII - XIX.
 
Si peste alte edificii religioase merita sa aruncati o privire. Biserica Sf. Sofia, biserica bizantina a secolului al VI-lea, a dat de fapt numele sau orasului. Biserica veche Sf. Gheorghe, flancata de o rotonda din caramida rosie, este inconjurata de ruine romane, ca si alte monumente din zona. Catedrala Sveta Nedelya, moscheea bailor (construita pe izvoarele termale) si alte cateva biserici completeaza seria de constructii religioase pe care trebuie sa le vizitati in Sofia.
 
Trecem rapid peste cladirile riguroase ale arhitecturii comuniste, cum ar fi fosta casa a partidului si Balkan Hotel, pentru a ne concentra pe cladirile culturale. Intr-adevar, cultura ocupa un loc important in Sofia. Teatrul National Ivan Vazov, dupa numele marelui scriitor bulgar, gazduieste cele mai importante opere ale celor mai cunoscuti artisti din Bulgaria. Este usor de recunoscut: aceasta cladire din piatra rosie contrasteaza cu cladirile gri din jur. Capitala Bulgariei contine, de asemenea, multe opere si teatre. Sa amintim si despre contemporanul NDK (Palatul National al Culturii, dupa numele sau oficial), un centru de congrese si expozitii construit dupa planurile arhitectilor japonezi, in anii 1980.
 
Palatul National al Culturii din Sofia, situat in centrul orasului, este cel mai mare complex multifunctional de acest gen din Europa de Sud - Est si ofera vizitatorilor peste 100 opere de pictura monumentala, sculptura, sculptura in lemn, goblenuri, metaloplastica.
 
Statuia zeitei Sofia - Intelepciunea divina este opera sculptorului Gheorghi Ciapcanov si infatiseaza o femeie cu o coroana pe cap, care tine in mana dreapta o coroana de laur, iar pe mana stanga se afla o bufnita - simbol al intelepciunii.
 
Monumentul Regelui Eliberator are o inaltimea de 12 metri si este asezat pe un piedestal din granit negru. Se afla in fata Parlamentului, mai precis in centrul Sofiei, fiind ridicat in cinstea Imparatului rus Alexandru al II-lea si a armatei rusesti dupa eliberarea Bulgariei in razboiul ruso-turc.
 
Parcul Natural National Vitosha este portiunea cea mai inalta a muntelui Vitosha. A fost declarata Parc Natural, iar aici se afla cea mai lunga pestera din Bulgaria, Duhlata, populata de peste 20 de specii de animale de pestera, si raul de morene, format din stanci, ce ofera turistilor conditii moderne de odihna si recreere.
Pentru a ajunge de la aeroport (care se afla la 5 km de centrul capitalei) in centrul orasului, aveti la dispozitie doar taxiuri.