Camera secreta descoperita intr-un hotel: aparatura folosita pentru a spiona clientii

Camera secreta descoperita intr-un hotel: aparatura folosita pentru a spiona clientii

Descoperire de senzatie intr-un hotel din Slovenia. In timpul unor lucrari de renovare, muncitorii au gasit o camera secreta plina cu aparatura de spionaj, ramasa aici inca de pe vremea regimului comunist iugoslav.

Hotelul a fost renovat, insa incaperea secreta a ramas neatinsa si a fost introdusa in circuitul turistic, o dovada vie a unor vremuri apuse.

Timp de zeci de ani, aceste incaperi fara ferestre au ramas ascunse in mijlocul hotelului Jama din Slovenia. Sunt pline de harti vechi intinse pe mese prafuite, masini de scris, telefoane cu disc si cabluri imprastiate peste tot, iar pe pereti sunt centrale telefonice din perioada comunista si butoane al caror scop poate fi doar intuit de specialisti.

Nikola Simic, expert in telecomunicatii: „Echipamentul de aici era folosit pentru a coordona anumite actiuni militare, pentru a colecta informatii despre posibile forte inamice, dar era utilizat si pentru comunicatiile intre oficialii de top ai Guvernului, politicieni, cei de la protectia civila si armata. Acesta era principalul rol al echipamentelor.”

Apartamentul secret a fost descoperit din greseala in urma cu cativa ani, in timpul unor lucrari de renovare a hotelului. Angajatii habar nu aveau de existenta incaperii, mai ales ca nu aparea nici pe planurile cladirii.

Marjan Batagelj, CEO hotel: „In timpul renovarii, o singura usa a ramas incuiata. Nimeni nu a vrut sa o deschida, nici macar operatorul national de telecomunicatii, asa ca am fortat-o. Asa am aflat ca in hotelul Jama exista o lume paralela, o lume a trasului cu urechea.”

Hotelul este in apropierea pesterii Postoina, un obiectiv turistic major, si a fost inaugurat in 1971, in vremurile de glorie ale regimului Tito. Era unul dintre cele mai bine cotate din zona si a atras de-a lungul anilor clienti importanti, veniti din ambele parti ale Cortinei de Fier - un motiv in plus pentru politia secreta iugoslava sa-si stabileasca aici un centru de comanda.

Marjan Batagelj, CEO hotel: „Postojna era un punct strategic pentru Iugoslavia. Era cea mai usoara ruta din Europa de Vest catre Est. De asemenea, pestera Postojna era cel mai vizitat loc din Europa de Est.”

Igor Omerza, politician: „Acest lucru era interesant pentru UDBA (politia secreta iugoslava, n.r.), care ii supraveghea pe jurnalistii veniti aici, dar si pe turistii care erau importanti pentru investigatiile lor.”

Dupa renovarea hotelului, camera secreta a intrat in circuitul turistic. In zona vin anual peste un milion de turisti din toata lumea, atrasi in special de pestera Postoina - una dintre cele mai spectaculoase pesteri de tip carstic din Europa. sursa: stirileprotv.ro