Budapesta - Perla Dunarii (FOTO)
Orasul poreclit "Perla Dunarii" se afla de o parte si de alta a Dunarii, cu Buda, pe malul drept, si Pesta, pe malul stang. Pe de o parte, gasim un oras antic si cultural, iar pe de alta parte, gustam si din atmosfera plina de viata a unui oras modern. Partea Buda este zona de locuit si de odihna a capitalei, cu zone economice in nord si in sud, iar Pesta este centrul administrativ, comercial si industrial, cu cartiere rezidentiale si cu mari stabilimente de divertisment.
Ce obiective trebuie sa vizitati in capitala Ungariei
Bastionul Pescarului din Budapesta este un loc de plimbare, situat la marginea cartierului Varkerulet, vechea Cetate a Budei, pe malul drept al Dunarii. Este ornamentat cu manastiri albe, sclipitoare si scari care unesc sapte turnulete simbolizand triburile maghiare care au cucerit bazinul carpatic in secolul al IX-lea. Panorama dinspre Bastionul Pescarului asupra Dunarii, Podul Lantului si cladirile Parlamentului cu Pesta intinzandu-se pe o mare distanta este extraordinara. Noaptea, privelistea este nemaipomenita.
Basilica Sf. Stefan a fost ridicata in memoria primului rege al Ungariei, Sfantul Stefan. Este cea mai mare biserica din Budapesta, putand gazdui circa 8500 de persoane. Basilica gazduieste mana dreapta mumificata a Sfantului Stefan. Din cupola basilicii unde accesul turistilor este permis avetio priveliste impresionanta asupra intregului oras.
Cladirea Parlamentului ungar situata in Piata Kossuth Lajos este unul dintre cele mai reusite exemple de arhitectura gotica. Atat exteriorul, decorat cu numeroase sculpturi, cat si interiorul, bogat ornamentat cu fresce, mozaicuri si vitralii, reflecta un stil arhitectural impozant. Construirea Parlamentului a inceput in 1885 si durat pana in 1904. Lungimea cladirii este de 268 de metri, latimea de 123 de metri, iar inaltimea de 96 de metri. Constructia are 27 de intrari (porti), 29 de scari interioare si 13 lifturi, 691 de camere si 200 de birouri.
Biserica Maicii Domnului, veche de 700 de ani, este cunoscuta popular drept Biserica Matthias, dupa faimosul conducator al poporului, regele Matthias. Cu acoperisul sau distinct, multicolor, si cu spirala sa gotica, biserica este una dintre cele mai bine cunoscute structuri din Budapesta, acesta fiind locul unde regii natiunii au fost incoronati si unde s-a casatorit regele Matthias.
Dealul Gellert este locul in care este situata Citadela Budapestei. Dinastia Habsburgica a decis sa construiasca fortareata in varful dealului tocmai datorita avantajului strategic si geografic pe care acesta il reprezenta, avand cea mai mare inaltime din Budapesta (235 de metri). Pe atunci, a servit drept punct de observatie militara, insa acum ofera cele mai bune privelisti panoramice ale orasului. Dealul se afla chiar pe malul Dunarii, in Buda, intinzandu-se pe doua districte (districtul I si districtul IX). Pe de o parte, dealul ca atare este dominat de Statuia Libertatii (Szabadsag Szobor), alte atractii notabile se refera la Baia Gellert, Baia Rudas si Pestera Dealului Gellert.
Galeria Nationala Ungara este o vasta colectie coplesitoare care urmareste evolutia artei unguresti din secolul al X-lea pana in zilele noastre. Cele mai mari colectii includ opere din piatra medievale si renascentiste, sculpturi din lemn si picturi incadrate gotice, altare inaripate din perioada gotica tarzie, si arta tarzie renascentista si baroca. Muzeul contine si o impresionanta colectie de picturi si sculpturi unguresti din secolele al XIX-lea si al XX-lea.
Labirintul de sub Castelul Buda a fost creat de apele termale care se scurg si acum pe pereti si a fost folosit drept adapost atat pentru omul preistoric cat si pentru crestinii de mai tarziu, iar ulterior a functionat in scopuri militare. Labirintul subteran are o lungime de aproape 10 km si partea care poate fi vizitata are aproape 2 km lungime.
Marea Sinagoga este situata in orasul Erzsebet, in fermecatoarea piata veche evreiasca. Fost ghetou, aceasta este cea mai mare din Europa si a doua cea mai mare din lume, capabila sa gazduiasca 3000 de oameni. Turnuri cu domuri aramii, arce si ferestre desenate foarte frumos sunt doar cateva dintre trasaturile care fac din acest obiectiv unul foarte vizitat in Budapesta.
Ochiul Budapestei. Dupa Razboiul de Independenta din anii 1848-1849, austriecii au supravegheat Budapesta rebela din fortareata construita pe Dealul Gellert, de pe malul drept al Dunarii. Fiindca de la inaltimea de 140 metri se vedea foarte bine orasul, armata parea ca detine un control eficient asupra zonei. Insa localnicilor nu le-a placut sa se afle sub paza permanenta si au denumit fortareata „Bastilia”. Apoi, istoria a luat o alta turnura: dupa 100 de ani, citadela a fost renovata si transformata in muzeu si centru turistic. De asemenea, numele ei s-a schimbat: "Ochiul Budapestei", fiindca din dreptul ei, privelistea asupra orasului de pe malurile Dunarii este incantatoare.
Palatul Regal din Budapesta se afla in varful Dealului Castelului in pitorescul District al Castelului din Buda. A fost locuit intaia oara de regele Bela in secolul XIII, care, dupa invazia mongola, l-a transformat intr-o fortareata impotriva viitoarelor atacuri. In urmatorii 700 de ani a fost resedinta multor fete regale. In zilele noastre, Palatul Regal din Budapesta, gazduieste trei muzee: Muzeul de Istorie a Budapestei, Galeria Nationala a Ungariei si Muzeul de Arta Contemporana.
Parcul Memento este una dintre atractiile cele mai populare ale orasului. Prezinta figuri gigantice ale epocii comuniste care odata umpleau strazile din Budapesta. Dupa schimbarea sistemului politic, monumentele care glorificau comunismul au fost interzise si exilate in acest muzeu in aer liber, unde, printre statui, busturi si monumente, sunt formele lui Lenin, Marx si Engels. Este singura colectie din lume din timpul politicii comuniste.
Podul Lantului a fost primul pod de piatra construit peste Dunare. Astazi exista noua poduri care traverseaza raul ce leaga Buda de Pesta, dar Podul Lantului este cel mai frumos, un simbol al orasului. Constructia sa se datoreaza contelui Istvan Szechenyi, care a decis sa amenajeze o cale permanenta de traversare dupa ce a fost nevoie sa astepte o saptamana pentru a putea trece raul si a-si inmormanta tatal. Podul a fost construit de William si Adam Clark, care au ridicat si Podul Londrei.
Transfer aeroport
Aeroportul Ferihegy este situat la 24 km sud-est de centrul orasului Budapesta. Cu taxiul, va costa in jur de 20 - 25 de euro o cursa pana in centru. Cu autobuzul - unele hoteluri ofera servicii de transfer de la aeroport. Linia de autobuz local 93 duce in centrul orasului si opreste in statia Kobanya-Kispes. Cu masina - multe agentii de inchiriere de masini opereaza la aeroport.