Avionul, un loc plin de microbi. Cum sa nu te imbolnavesti cand zbori

Avionul, un loc plin de microbi. Cum sa nu te imbolnavesti cand zbori
Spatiul inchis al cabinei avionului predispune la raspandirea extrem de rapida a unor eventuale virusuri ori bacterii, responsabile de o varietate de boli. De cele mai multe ori, aerul din interior este filtrat temenic (gratie filtrelor HEPA), insa, in momentele in care aparatura specifica nu este in functiune (sederile prelungite la sol, la imbarcare, debarcare etc.), te afli intr-un real pericol de contaminare.
 
Alti "vinovati"? Suprafetele si obiectele cu care intri in contact. Bacteriile si virusurile pot supravietui uneori chiar si cateva ore pe manere, pe tavita si in buzunarul scaunelor.
Trebuie spus, totodata, ca nici aerul foarte uscat din cabina avionului nu ajuta prea mult: virusurile prefera acest tip de conditii care le favorizeaza proliferarea. Iar faptul ca un singur stranut elibereaza peste 30.000 de particule, care ajung pana la distante de 2 metri, este o alta problema care contribuie la sporirea riscului de imbolnavire, potrivit eva.ro.
Nu in ultimul rand, calatoria la altitudini de mii de metri iti epuizeaza organismul, iar sistemul imunitar lupta cu mai putina eficienta impotriva eventualilor agenti patogeni.
 
Cu toate acestea, nu este cazul sa iti imaginezi ca, daca se intampla sa calatoresti cu avionul, automat te vei procopsi cu o raceala!
Sistemul tau imunitar se prea poate sa isi faca datoria, iar daca nu, poti oricand sa pui in aplicare urmatoarele solutii eficiente:
1. Bea multa apa. Tocmai fiindca aerul din avion este foarte uscat si te predispune la imbolnaviri, combate-l hidratandu-te pe toata durata zborului. Eficient s-ar putea dovedi si un spray nazal cu solutie salina.
2. Foloseste un gel dezinfectant. Igienizeaza-ti frecvent mainile cu un gel dezinfectant sau cu servetele umede cu proprietati similare.
3. Igienizeaza suprafetele cu care intri in contact. Sterge cu un servetel umed tavita unde pui gustarea si paharul de apa, dar si manerele scaunelor.
4. Nu folosi buzunarele de pe spatele scaunelor. In interiorul lor, pe langa pliante si reviste, se prea poate sa se afle si resturi de la servetele folosite si alte obiecte infestate.
5. Deschide sistemul de ventilatie. Indreapta jetul de aer filtrat inspre chip, astfel incat curentul sa poata indeparta particulele periculoase inainte sa fie inhalate.
6. Schimba-ti locul. Daca se intampla sa te nimeresti langa un pasager in mod evident racit, intreaba daca este posibil sa iti fie schimbat locul. In situatia in care zborul nu este full, cererea ta ar putea avea rezultatul scontat.
7. Evita paturile si pernele din avion. Daca nu ai neaparata nevoie de ele, nu folosi obiectele de acest tip din avion. Risti sa fie contaminate cu agenti patogeni de la pasagerii zborului anterior.