Aproape de Ierusalim: Extraordinarul taram al maslinilor si vitei de vie

Aproape de Ierusalim: Extraordinarul taram al maslinilor si vitei de vie
Un loc de o inestimabila semnificatie ecologica si culturala. Maslini, morminte romane, o asezare preistorica in varful unei coline, diversitate a tipurilor de sol si sistem antic de irigare.

Taramul maslinilor si vitei de vie din Battir (suprafata 349 hectare, zona tampon 624 ha) se afla la aproximativ 7 km distanta de Ierusalim, in directia sud-vest, pe platourile centrale dintre Nablus si Hebron. A fost inclus in iunie 2014 pe lista patrimoniului mondial si pe cea a patrimoniului in pericol.

Potrivit UNESCO, zona a fost inscrisa de autoritatile palestiniene ca nominalizare in sistem de urgenta. In urma analizei, comisia de experti a aprobat includerea pe lista patrimoniului mondial si a incadrat-o si in cea a obiectivelor aflate in pericol, dupa ce a constatat ca peisajul a devenit vulnerabil in fata transformarilor socio-culturale si geopolitice, care ar fi putut provoca degradari iremediabile pentru autenticitatea si integritatea zonei, dupa cum noteaza  Agerpres.  

Potrivit Fondului Mondial al Monumentelor, terasele irigate din Battir, vechi de 4 000 de ani, amintesc de o ruta straveche care se intindea de la campiile de coasta pana la Muntii Iudeii. Asezarea rurala si agricola prezinta o inestimabila semnificatie ecologica si culturala. Maslini, morminte romane, o asezare preistorica in varful unei coline, diversitatea tipurilor de sol si sistemul antic de irigare, format din straturi de pietre care delimiteaza terasele, alcatuiesc acest peisaj cultural unic. Taramul este remarcabil si datorita intrepatrunderii eforturilor de intretinere si exploatare agricola depuse de comunitatile israeliana si palestiniana.

In ianuarie 2015, actiunile de salvare a acestei zone au inregistrat un succes, prin decizia Inaltei Curti de Justitie din Israel de a ingheta planurile de constructie a barierei de separatie. Decizia a fost salutata de militantii pentru conservarea patrimoniului, activistii locali si de membrii organizatiilor ''Prietenii Pamantului din Orientul Mijlociu'' si ''Satul Battir''.