Amsterdam, orasul in care orice este permis

Amsterdam, orasul in care orice este permis
Cu o reputatie justificata de oras tanar si la moda, Amsterdam atrage pe tot parcursul anului un numar mare de vizitatori care vin sa se bucure, printre altele, de plimbari cu barca si de muzeele celebre in intreaga lume. Dar nu! Amsterdam este nu numai capitala turismului de canabis, ci si centrul cultural al Tarilor de Jos. Cartierul Rosu, magazinele de cafea si cafenelele fac cu siguranta parte din decor, dar orasul are mai presus de toate un patrimoniu arhitectural bogat si multicultural. Amsterdam se adreseaza tuturor: tineri excursionisti, familii, iubitori de arta sau doar curiosi.
 
Nu, Amsterdam nu este dedicat doar turistilor tineri, amatori de nopti nebune si fum. Desigur, cafenelele si alte magazine de cafea sunt parte din cultura locala si nu ar trebui sa-l denigreze. Dar, inainte de a va relaxa intr-una din ele, nimic nu este mai indicat decat sa faceti o plimbare in Dam.
 
Cel mai clasic, dar agreabil circuit pe care il puteti face este cel in centrul istoric. Intre Oude Zijde ("cartierul vechi") si Zijde Nieuwe ("cartierul nou"), gasiti cele mai emblematice monumente din centrul orasului. Amsterdam inseamna, de asemenea, farmecul canalelor sale, specificul arhitecturii sau maretia patrimoniului sau cultural. Dar, daca preferati sa lasati la o parte locurile clasice, trebuie sa descoperiti Amsterdamul dintr-un unghi diferit si pentru asta alegeti un circuit de relaxare in locuri departe de agitatia urbana, in locuri in care timpul pare sa se fi oprit in loc si in care atmosfera este redusa la un calm placid. In final, trebuie sa mentionam si ca marile capitale uita, uneori, sa fie si la indemana copiilor. Cu toate acestea, departe de a fi rezervata exclusiv adultilor, Amsterdamul ofera toate tipurile de activitati adresate acestora.
 
Daca ajungeti in Amsterdam, nu ratati o plimbare in parcurile Flevopark si Beatrixpark, doar doua dintre cele 28 de parcuri ale acestui interesant oras. Aflat in estul orasului, Flevopark difera de alte parcuri din oras prin cele doua piscine in aer liber. Denumit in onoarea reginei Olandei, Beatrixpark este unul dintre cele mai pasnice parcuri din Amsterdam. Concerte gratuite sunt programate in fiecare vara. Veti gasi, de asemenea, alte spatii verzi din jurul orasului: Rembrantpark in vest, Erasmuspark in Nord-Vest, Oosterpark in est, Sarphatipark in sud.
 
O calatorie in orice colt din Olanda nu este completa fara a vizita o moara de vant. Puteti vizita cele opt mori de vant aflate in centrul orasului Amsterdam. Moara de vant De Gooyer - moara de cereale din secolul al- VIII-lea - este singura dintre cele cinci care a supravietuit. A fost mutata unde se afla in prezent in 1814, cand baracile Oranje-Nassau din apropiere au fost construite, blocand vantul. A fost complet renovata in 1925 si acum este o locuinta privata.
 
Arcam Amsterdam este cladirea reprezentativa a 'Amsterdam Architecture Foundation'. Cunoscuta de catre localnici ca the Stichting Architectuur Centrum Amsterdam, acesta este un magazin care acopera toate produsele legate de arhitectura. Exponatele variaza, dar veti gasi carti, harti, sugestii pentru excursii pe jos, cu bicicleta si transportul in comun, si materiale despre aproape orice cladire din oras de la inceputul istoriei lui pana la cartierele nou-construite. 
 
In Muzeul Sexului din Amsterdam veti gasi replici ale farfuriilor pornografice din Pompei, bronzuri erotice din Viena secolului al XIV-lea, unele dintre cele mai vechi fotografii cu nuduri din lume si o cutie muzicala care canta 'Edelweiss' si prezinta un cuplu in flagrant delict. Merita vazut, chiar si de cei mai pudici dintre dumneavoastra.
 
Piata Dam este situata chiar in centrul orasului Amsterdam. Istoria impresionanta a pietei Dam este relatata amanuntit de documetele detinute in cadrul Muzeului de Istorie din Amsterdam. Palatul Regal (Koninklijk Paleis) care domina piata a fost initial folosit ca primarie, iar fatada clasica si sculpturile fine au fost realizate spre a glorifica orasul Amsterdam si guvernarea sa. Langa Palatul Regal mai puteti vedea Biserica Noua (Nieuwe Kerk), Teatrul Madame Tussaud, Muzeul de Ceara, iar vizavi de piata - Monumentul National inchinat eroilor din cel de-al II-lea Razboi Mondial. In contrast cu istoria sa turbulenta, in prezent Piata Dam reprezinta un loc linistit si casa pentru sute de porumbei si turisti care isi odihnesc picioarele. De asemenea, aici au loc diferite evenimente culturale si politice.
 
Cartierul Rosu inseamna bere, atmosfera de petrecere, sex si o multime de turisti care privesc curiosi. Magazinele sunt pline cu casete video, reviste si jucarii erotice. Districtul Felinarelor Rosii este mai mult un parc de amuzament sexual. Noaptea, strazile prind viata, iar faimoasele lumini rosii se aprind. Din motive de confidentialitate, in special pentru persoanele care lucreaza in acest district, sunt strict interzise fotografiile.
 
Parcul Vondel este cel mai mare parc din Amsterdam si unul dintre cele mai cunoscute parcuri din Olanda. Este situat in apropierea Rijksmuseum si Muzeul Van Gogh. Deseori, aici sunt oferite concerte gratuite. Alte atractii ale parcului sunt reprezentate de statuia poetului Vondel, domul si muzeul filmului.
 
Palatul Regal din Amsterdam este situat in Piata Dam, in centrul Amsterdamului. A fost initial construit pentru a servi drept cladire a primariei si pentru magistratii din Amsterdam. Palatul Regal este unul din cele trei palate pe care statul olandez le-a pus la dispozitia Reginei printr-o hotarare a Parlamentului. Palatul este folosit in special pentru evenimente oficiale, vizite la cel mai inalt nivel, receptii speciale si receptia prilejuita de Anul Nou. In fiecare an, aici sunt prezentate diferite premii si distinctii oferite de Regina.
 
Muzeul Torturilor este considerat cel mai inspaimantator muzeu, in care sunt prezentate cateva intrumente de tortura medievala intr-o atmosfera intunecoasa pentru ca vizitatorul sa-si faca o idee despre sistemul de justitie criminala de acum cinci sute de ani. Muzeul Torturilor se afla langa Piata Munt (Muntplein), pe partea stanga a canalului Singel.
 
Din Aeroportul Schiphol, ajungeti in oras cu trenul, cu autobuzul sau chiar cu taxiul. Cei mai multi turisti spun ca cel mai eficient este trenul: rapid, convenabil ca pret, iar timpii de plecare sunt excelenti.